Nokia CEO zegt dat strijd om halfgeleiders nog tot 2023 zal duren

mobiele antenne 5G

Hij benadrukt dat het probleem rond het wereldwijde chiptekort niet snel zal verdwijnen. Netwerkfabrikanten zoals Nokia en Ericsson zijn grote afnemers van de halfgeleiderfabrieken en de tekorten kunnen impact hebben op de 5G-uitrol die miljarden euro’s waard is.

Nokia CEO Pekka Lundmark laat aan Bloomberg weten dat hij niet snel een kentering verwacht in het wereldwijde chiptekort. Automakers, datacenter-eigenaars en elektronicafabrikanten zitten volgens hem in een strijd verwikkeld die nog tot 2023 kan aanhouden.

“Het is vandaag een strijd. De algemene tekorten kunnen nog een jaar of twee aanhouden. Dit is een probleem dat niet snel zal verdwijnen”, zegt de CEO van Nokia. Netwerkfabrikanten zijn grote klanten bij halfgeleiderfabrieken en de timing kon niet slechter vallen. De wereldwijde uitrol van 5G-netwerken is namelijk goed voor miljarden aan omzet.

“We staan in dagelijks contact met onze leveranciers om te benadrukken dat we belangrijk zijn voor hen”, zegt Lundmark. Hij benadrukt dat de impact op de dagelijkse operaties van het bedrijf vandaag ‘niet materieel’ zijn.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

In België hebben Orange en Proximus gekozen voor een netwerk van Nokia bij hun 5G-uitrol en laten Huawei links liggen. Telenet kiest ook voor Nokia en schuift huidig 4G-partner ZTE aan de kant. Bij Orange en Proximus is Nokia verantwoordelijk voor de Mobile Radio Access Network (RAN), de zogenaamde ‘antennes’. Bij Telenet levert Nokia de apparatuur voor het achterliggende kernnetwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home