Nieuwe onderzeese kabel van Google tussen VS en EU is online en biedt 250 terabits per seconde

schip legt onderzeese kabel aan

Google heeft samen met partner SubCom de werken aan een private onderzeese kabel voltooid.De kabel connecteert de VS en Europa en biedt een totale datacapaciteit van 250 terabits per seconde.

Google kondigde de onderzeese kabel eerder in 2018 aan onder de noemer Dunant. De zoekgigant eert hiermee Henry Dunant, winnaar van de nobelprijs en stichter van de Red Cross. De kabel had in 2020 al operationeel moeten zijn, maar covid-19 en andere complicaties heeft de oplevering verschoven naar begin 2021.

De kabel verbindt Virginia Beach (VS) met Saint-Hilaire-de-Riez (Frankrijk) en is 6440 kilometer lang. De totale datacapaciteit bedraagt 250 terabits per seconde. In tegenstelling tot andere oudere kabels gebruikt Dunant twaalf glasvezelparen. Die worden gekoppeld aan een aantal technische innovaties om bandbreedte te maximaliseren.

Nodig voor groei Google Cloud

Mark Sokol, senior director of intrastructure bij Google Cloud, is blij dat het project operationeel is. “Deze nieuwe verbinding breekt alle records wat betreft capaciteit en snelheid. Dunant moet gebruikers toegang geven tot content waar ze ook maar zitten.”

De verbinding is volgens Sokol één van de drukste routes op het internet om de groei van  Google Cloud te ondersteunen. De volgende onderzeese kabel waar Google aan werkt, draagt de naam Grace Hopper en verbindt New York met Europa over twee stations: Bilbao (Spanje) en Bude (VK). Die kabel wordt opnieuw in samenwerking met SubCom gelegd en zou in 2022 online moeten gaan. Deze nieuwe onderzeese kabel bevat zestien glasvezelparen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home