Nieuw snelheidsrecord via glasvezel: 22,9 petabits per seconde

glasvezel proximus

Een team van onderzoekers uit verschillende instituten breekt het snelheidsrecord voor dataoverdracht door fiber met 22,9 petabits per seconde (Pb/s). Dit is 1.000 keer sneller dan de technologie die vandaag wordt uitgerold.

Nederlandse, Japense en Italiaanse onderzoekers breken samen het wereldrecord voor dataoverdacht via glasvezel.  De wetenschappers van het National Institute of Information and Communications Technology (NICT) hebben in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van L’Aquila een opvallende verbinding gerealiseerd die de mogelijkheid aantoont om tot 22,9 Pb/s te verzenden via enkel optische kabels die uit meerdere vezels bestaan. Dit record is een verdubbeling van de 10,66 Pb/s, verwezenlijkt in 2020.

Beeld: NICT

Succesformule

Om tot deze baanbrekende snelheid van 22,9 Pb/s te komen, combineerde de onderzoekers de nieuwste multiplextechnieken met elkaar: Space Division Multiplexing (SDM) en Wavelength Division Multiplexing (WDM). SDM is een techniek die ruimtelijke dimensie gebruikt om gelijktijdig verschillende datastromen af te leveren. Die datastromen of kanalen worden vervolgens gecombineerd met WDM met meerdere bandbreedtes. Deze 38-aderige, three-mode kabel werd samengevoegd via een multi-band compatibele MIMO-ontvanger.

Beeld: NICT

Het is de eerste keer dat verschillende multiplextechnieken worden gecombineerd, wat een grote stap vooruit betekent in de datatransmissietechnologie. Deze nieuwe technologie kan tot 1.000 keer meer data verwerken dan bestaande kabels. De onderzoeksresultaten werden ingediend en geaccepteerd op de 49e Europese Conferentie over Optische Communicatie in Glasgow.

lees ook

Glasvezelnetwerk van Proximus bereikt 26 procent van het land

Toepasbaarheid in de praktijk

Voordat deze ultrasnelle techniek omgezet kan worden in de praktijk, zijn er aanzienlijke upgrades nodig van de huidige telecommunicatiecentra die gebruik maken van deze infrastructuur. Bovendien zijn er recent verschillende snelheidsrecords verbroken en zal de haalbaarheid van deze ontwikkelingen uitgetest moeten worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.