Monitoringspecialist Zabbix lanceert gratis versie 7.0 LTS

Zabbix 7.0 LTS is nu beschikbaar. De gratis monitoring-oplossing bevat templates voor integratie met de grootste cloudproviders, en ondersteunt native MFA.

Letse monitoringspecialist Zabbix lanceert Zabbix 7.0 LTS. Zabbix 7.0 LTS is beschikbaar onder de GNU Affero General Public License version 3, en is dus gratis. Daarmee blijft Zabbix trouw aan zijn businessplan, waarbij kwaliteit prioriteit heeft op snelle groei, en gebruikers niet betalen voor de software, maar wel voor de ondersteuning. Die relatief unieke visie onderwierpen we eerder al aan een uitgebreide analyse.

Snelheid, visualisatie en MFA

Zabbix 7.0 LTS is bruikbaar voor iedereen, maar is toch vooral gericht op organisaties di een allesomvattende monitoring-oplossing zoeken met ingebouwde functionaliteit op maat van enterprises. De oplossing omvat verschillende nieuwigheden zoals:

  • Synthetic end-user web monitoring, waarmee je websites en webapplicaties kan monitoren via verschillende scenario’s, en screenshots kan vastleggen van de actuele staat van de website.
  • Proxy high availability en load balancing, waarmee je de Zabbix-omgeving veilig kan opschalen met ongelimiteerde proxies en proxy-groepen.
  • Snellere datavergaring: de snelheid en schaalbaarheid van polling is erop vooruitgegaan, dankzij asynchrone pollers. Nieuwe telemetrie kan nu verzonden worden nog voor er een respons komt van een vorige meting. Per proces zijn er 1.000 gelijktijdige checks mogelijk. Dat is een belangrijke architecturale verandering tegenover Zabbix 6.0.
  • Nieuwe visualiseringsmogelijkheden: Zabbix introduceert nieuwe grafieken en widgets op dashboards, voor visuele overzichten die nauwer aansluiten bij wat je wil meten. Bovendien kunnen widgets nu met elkaar praten, zodat één widget een databron kan zijn voor een andere.
  • MFA op enterprise-niveau: MFA op enterprisniveau met TOTP (Time-Based One-Time Password) zit standaard ingebakken in deze nieuwe versie.

Zabbix 7.0 LTS is verder voorzien van een uitgebreide selectie van templates en webhooks waarmee je het platform kan linken aan de voornaamste cloud- en beveiligingsproviders in de markt. Denk aan het Google Cloud Platform, Microsoft Azure, Oracle Cloud Infrastructure, maar ook Cisco, Fortinet en meer.

lees ook

Van je IT-omgeving en KPI’s tot je bloemen: waarom monitoring met Zabbix gratis blijft

Ondersteuning

LTS staat voor Long Term Support en verwijst naar de ondersteuningsmogelijkheden die Zabbix biedt voor (betalende) klanten. Zabbix 7.0 LTS is sinds 4 juni beschikbaar, en geniet volledige ondersteuning tot 30 juni 2027. Gedeeltelijke ondersteuning waarbij kritieke (beveiligings)problemen nog wordne opgelost, loopt tot 31 juni 2029.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home