Mobiel dataverbruik in België neemt met de helft toe

4G-mast

In 2018 steeg het maandelijkse mobiele dataverbruik per actieve simkaart in ons land tot 1,86 GB. Dat is de helft meer dan in 2017, maar blijft laag in vergelijking met de rest van Europa.

De cijfers zijn afkomstig van telecomregulator BIPT, dat zijn jaarverslag van de elektronische communicatiesector heeft gepubliceerd.

Het gemiddelde maandelijks dataverbruik steeg in 2018 met 692 megabytes tot 1,86 gigabyte per gebruiker. Dat is een stijging van 55 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het datagebruik van de Belgische gebruikers op reis in de andere EU-lidstaten nam met bijna tweeënhalve keer toe, dankzij de verdere inburgering van de afgeschafte roamingkosten.

“Voor mobiel internet stelden we in 2018 vast dat de consumenten werden aangespoord tot een hoger datagebruik door de introductie van onbeperkte abonnementen en door de introductie van ‘zero-rating’ waarbij een nultarief wordt toepast op het dataverkeer voor een specifieke toepassing of categorie van toepassingen”, besluit het BIPT.

Toch blijft het mobiel dataverbruik in België nog altijd zeer laag in vergelijking met de rest van Europa. Voglens onderzoek van Tefficient eerder dit jaar ligt het dataverbruik bij de Belgische operatoren ruim tien keer lager dan dat van de Finse operator DNA, wiens gebruikers met gemiddeld 20,8 GB per maand de grootste dataverbruikers zijn.

Vast internet

Die vergelijking kan evenwel niet één op één worden gemaakt. Naast de relatief hoge prijs die Belgische consumenten betalen voor mobiel internet, speelt de kwaliteit en dekking van het Belgische breedbandinternet ook een belangrijke rol. Door de alomtegenwoordigheid van wifi, zijn we minder afhankelijk van mobiele data.

Volgens de cijfers van BIPT groeide de markt voor vast breedbandinternet in 2018 met 2,8 procent, tot 4,503 miljoen lijnen. Er werd ongeveer 6,087 exabytes verbruikt via de vaste internetverbindingen van de vijf grootste operatoren, wat neerkomt op gemiddeld 114,35 GB per lijn.  In termen van marktaandeel per technologie blijft het aandeel voor vast breedband bijna gelijk verdeeld over kabel (52%) en DSL (47,2%).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home