Microsoft houdt Windows Server 2012 nog drie jaar langer in leven

windows server 2012

Bedrijven die nog Windows Server 2012 gebruiken, kunnen via het Microsoft Extended Security Update-programma drie jaar lang beveiligingsupdates bekomen. Daarna is het wel echt voorbij.

De mainstream-ondersteuning voor Windows Server 2012 liep af in oktober 2018 en op tien oktober rolde Microsoft ook de laatste update uit. Maar daarmee is de laatste adem van Windows Server 2012 nog niet meteen geblazen. Hardnekkige gebruikers kunnen nu nog Extended Security Updates aanvragen.

Via deze dienst kunnen bedrijven tegen betaling de ondersteuning voor Windows Server 2012 met drie jaar verlengen. Microsoft rolt geen verbeteringen meer uit, maar zorgt er wel voor dat je servers goed beveiligd blijven. Dit doet Microsoft voor elke Windows-versie en het zorgt ervoor dat bedrijven oudere software nog tot jaren na de einde van de ondersteuning kunnen blijven gebruiken. Het Extended Security Update-programma loopt tot oktober uiterlijk 2026.

Uitstel is wel degelijk afstel

Hoe dan ook is het voor gebruikers die nog altijd op Windows Server 2015 zitten, tijd om naar een andere oplossing te beginnen kijken. Het is immers niet helemaal meer verantwoord om de oude versie te blijven gebruiken. De migratie uitstellen tot de laatste dag is dan ook vragen voor problemen.

“Nu cyberaanvallen steeds geavanceerder en frequenter worden, kan het draaien van apps en gegevens op niet-ondersteunde versies kan leiden tot aanzienlijke beveiligingsrisico’s en compliance-risico’s met zich meebrengen. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat klanten upgraden naar de meest actuele versies voor betere prestaties, efficiëntie en regelmatige beveiligingsupdates”, schreef Microsoft al eerder in een blogpost.

Bedrijven hoeven niet te ver te kijken om Windows Server 2012 te vervangen. De nieuwste versie is Windows Server 2022. Je kan je licentie uiteraard ook inruilen voor een cloudabonnement op Azure. Via Azure Virtual Machines kunnen gebruikers hun databases en applicaties overzetten. Microsoft doet er dan nog drie jaar extra gratis beveiligingsupdates bij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home