Microsoft en AMD werken samen aan AI-chips

Microsoft

Microsoft en AMD zouden samen nieuwe AI-chip ontwikkelen in een poging de dominantie van Nvidia aan banden te leggen. Details zijn schaars.

Microsoft werkt samen met AMD voor de ontwikkeling van AI-processors. Dat weet Bloomberg. Beide bedrijven willen volgens goed geïnformeerde bronnen een alternatief bieden voor de GPU’s van Nvidia. Nvidia is vandaag heer en meester wanneer het op hardware voor AI-workloads aankomt. Door het gebrek aan concurrentie ligt de prijs voor dergelijke chips daarom best hoog. Alternatieven zouden daar verandering in kunnen brengen.

De details bij Bloomberg zijn schaars. Microsoft zou ondersteuning bieden aan AMD om diens GPU’s beter te optimaliseren voor AI. Microsoft zelf ontdekt dat de samenwerking iets te maken heeft met Athena: een project waarbij Redmond zelf een chip voor inferentie wil bouwen.

Enorme schaal

De schaal waarop AI-chips nu en zeker in de toekomst nodig zijn, is ongezien. Alleen al om ChatGPT te trainen, bouwde Microsoft een supercomputer in Azure met tienduizend Nvidia-GPU’s. Wanneer getrainde modellen op grote schaal gebruikt worden, is er nog eens exponentieel veel meer hardware nodig. Een alternatief voor Nvidia’s chips is daarbij behulpzaam, al is het maar omdat er zo een groter aanbod van geschikte chips ontstaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home