Micron pakt uit met opensource database storage engine

Micron maakt de code achter zijn heterogeneous-memory storage engine opensource. De engine belooft de prestaties van databases te versnellen wanneer die van moderne opslagmedia gebruik maken.

Micron stelt zijn heterogeneous-memory storage engine (HSE) beschikbaar als opensource-code. De HSE is een engine ontwikkeld voor de combinatie van databasemanagement systems en SSD’s of andere storage class-opslag. De Engine is de software die de brug slaat tussen database en fysieke opslag.

Micron vindt dat alternatieve software te weinig veranderd is sinds de dagen van de HDD. De HSE is speciaal gebouwd voor performantere opslag en brengt als dusdanig een flinke theoretische prestatieverhoging met zich mee.  Micron zelf claimt dat de throughput bij bepaalde workloads met tot zes keer omhooggaat en de latency tot elf keer daalt. Het uithoudingsvermogen van SSD’s krijgt dan weer een boost met factor zeven.

MongoDB

De HSE is compatibel met traditionele flash-opslag maar ook 3D Xpoint-toestellen. Denk daarbij niet alleen aan Intel Optane maar ook hardware van Micron zelf zoals de X100 NVMe-SSD. Micron en Intel ontwikkelden de geheugentechnologie aanvankelijk immers samen. Het heterogene aspect van de engine impliceert dan weer dat de code om kan met een allegaartje aan achterliggende opslag, zoals combinaties van snel 3D Xpoint-geheugen met QLC-NAND.

De broncode van de HSE staat op Github, waar je meteen ook een fork van MongoDB terugvindt die van de engine gebruik maakt. Micron hoopt dat het daarmee een aanzet heeft gegeven voor een verdere integratie van de HSE in andere databases.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home