Lenovo vernieuwt meer dan 50 serverproducten ter ere van 30e verjaardag

Lenovo-ThinkSystem-30

Lenovo viert de dertigste verjaardag van zijn ThinkSystems met een complete vernieuwing van zijn ThinkSystem- en ThinkAgile- portfolio. In totaal laat de fabrikant meer van vijftig nieuwe toestellen op de markt los.

Lenovo viert dertig jaar x86-ThinkSystems met een vrijwel complete vernieuwing van zijn serverportfolio. De verjaardag is een creatieve aanleiding, aangezien ThinkSystem als merk nog niet zo lang bestaat. ThinkServer zag pas in 2008 het levenslicht. Het serverportfolio van Lenovo vindt echter zijn roots bij IBM, dat dertig jaar geleden zijn eerste x86-server lanceerde: de PS/2 Server. Wij tellen onze leeftijd niet vanaf de geboorte van onze overgrootmoeder maar goed, een feest is een feest en de virtuele taart met kaarsjes staat klaar.

V3 met Sapphire Roads en Genoa

De aankondiging omvat nieuwe producten voor ThinkSystem, ThinkEdge en ThinkAgile. Je herkent de nieuwe toestellen aan V3 in de productnaam. Denk aan de ThinkSystem SR635 V3 AMD of de ThinkSystem SR650 V3 Intel in het High Volume Rack-segment of de ThinkAgile VX630 V3 VN Intel voor HCI-systemen. Die HCI-systemen verkoopt Lenovo in samenwerking met de oplossingen van Microsoft, Nutanix en Vmware.

Lenovo neemt de vlucht vooruit en spreekt over servers gebouwd op Intel Sapphire Rapids Xeon en AMD Epyc Genoa: twee platformen die nog niet officieel zijn aangekondigd. Voor de Chinese markt komen er ook ARM-servers, maar internationaal ligt daar voorlopig geen focus op. Voor een enorme vernieuwing van het portfolio, die volgens Lenovo zelf “de basis vormt voorde komende dertig jaar”, vinden we dat een gemiste kans.

Moderne chips

Lenovo geeft aan dat de lanceringscadans van de nieuwe producten wordt afgestemd op die van de chipbouwers, zodat je in principe steeds de modernste chips in de servers zal terugvinden. Dat impliceert dat de besproken producten van vandaag nog niet meteen in de rekken liggen.

De fabrikant geeft nog mee dat het meer dan ooit de productie van eigen servers in handen heeft. Zo bouwt Lenovo voortaan moederborden voor al zijn servers, van HCI tot de mainstream-markt. De productie gebeurt in verschillende fabrieken geografisch gespreid over de wereld. In de EU fabriceert Lenovo zijn hardware in Hongarije.

Waterkoeling

Tijdens de verjaardagspresentatie spendeert Lenovo nog de nodige tijd aan Lenovo Neptune. Waterkoeling wint aan belang in datacenters aangezien ze een dichtere plaatsing van hardware faciliteren maar ook zuiniger zijn. Lenovo biedt zowel directe als indirecte waterkoeling aan, compatibel met een handvol systemen gebaseerd op zowel Intel Xeon als AMD Epyc.

In de marge kondigt Lenovo nog zijn XClarity One-platform aan. Dat moet betere inzichten bieden in combinatie met Lenovo TruScale. Ter opfrissing: TruScale is Lenovo’s versie van hardware-as-a-Service, vergelijkbaar met HPE GreenLake. XClarity One combineert beheer, slimme ondersteuning en analytics van de omgeving in een uniform klantenportaal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home