Italiaanse minister wil Huawei niet verbannen van uitrol 5G in Italië

Huawei

Huawei moet mee kunnen doen aan de uitrol van nieuwe 5G-netwerkdiensten in Italië. Dat zegt de nieuwe Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling, Stefano Patuanelli. Hij vindt dat het Chinese telecombedrijf, dat onder meer door de VS wordt beticht van spionagewerkzaamheden voor de Chinese overheid, niet mag worden verbannen van de uitrol van 5G.

Een paar dagen eerder zei een Italiaanse parlementaire commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en voor staatsgeheimcontrole dat Chinese bedrijven uitgesloten moeten worden van betrokkenheid bij de ontwikkeling van de supersnelle netwerken in Italië, aldus Silicon Angle.

De commissie heeft een niet-bindend document ingediend, dat alarm sloeg over de betrokkenheid van Chinese bedrijven bij 5G in het land. De parlementaire commissie acht haar zorgen “grotendeels gegrond” vanwege de mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid.

Markt zijn werk laten doen

De Amerikaanse regering heeft aardig wat gelobbyd in Italië en in andere Europese landen, zoals Duitsland, om te voorkomen dat de apparatuur van Huawei in hun 5G-netwerken wordt gebruikt. Ook heeft de VS geadviseerd om deals met het Chinese ZTE nauwlettend in de gaten te houden. Tot nu toe ontkennen zowel Huawei als ZTE alle beschuldigen.

“We hebben een wetgeving aangenomen die de nationale veiligheid garandeert. Met de juiste verdediging staat de mogelijkheid van toegang van Chinese bedrijven niet ter discussie. Huawei biedt de beste oplossingen voor de beste prijzen. Men kan niet met één hand de vlag van de markt voeren en die van protectionisme met de andere”, constateert Patuanelli. 

Huawei belooft Italië 3,1 miljard dollar

Huawei reageerde afgelopen week op de bevindingen van de Italiaanse parlementaire commissie, door te beweren dat het bedrijf zich aan de Italiaanse wet  houdt en dat elke aantijging daartegen is gebaseerd op geopolitieke redenen.

Bovendien deed het Chinese bedrijf een verleidelijke uitspraak, door te beloven een bedrag van 3,1 miljard dollar te investeren in Italië. De Italiaanse overheid zou dan wel moeten zorgen voor een “transparant, efficiënt en eerlijk beleid” voor haar 5G-ontwikkeling.

Het grootste telecommunicatiebedrijf van Italië, TIM S.p.A., beter bekend onder de handelsnaam Telecom Italia, is bezig leveranciers te selecteren om zijn netwerkinfrastructuur te upgraden. Ook Huawei zou tot een van de belangrijkste kanshebbers behoren. 

Verenigd Koninkrijk

Afgelopen april gaf de voormalige Britse premier Theresa May de Chinese telecomreus groen licht om te helpen bij de uitbouw van het Britse 5G-netwerk. De Nationale Veiligheidsraad, die door de premier wordt voorgezeten, kwam dinsdag overeen dat Huawei in beperkte mate mag bijdragen aan de gedeeltelijke uitbouw van het netwerk. Er wordt dan gedacht aan antennes en andere “minder essentiële” infrastructuur, schrijft de Daily Telegraph.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home