Intel zet immersiekoeling in de verf

Intel wil dat datacenters nadenken over de voordelen van immersiekoeling. Die aanpak zou het energieverbruik en de CO2-impact omlaag halen.

Intel denkt dat immersiekoeling de toekomst is. In een whitepaper uitgewerkt met Green Revolution Cooling zet het bedrijf zijn argumenten daartoe uiteen. De grootste drijfveer voor immersiekoeling is ecologie. Datacenters gebruiken 1,5 tot 2 procent van alle energie ter wereld. Ongeveer 40 procent daarvan gaat naar koeling. De impact van efficiëntere koelingssystemen kan dus groot zijn.

Efficiënter

Bij immersiekoeling zitten servers in een bad met een niet-geleidende vloeistof. Die haalt de hitte rechtstreeks weg van de componenten. Omdat de server helemaal ondergedompeld is, neemt de vloeistof alle warmte weg. Luchtkoeling is in contrast maar voor 30 procent efficiënt.

Verder zijn er geen ventilatoren nodig bij immersiekoeling, wat het energieverbruik nog eens met tien tot 15 procent doet dalen. Op de schaal van een datacenter is die impact significant. Immersiekoeling maakt het ook nog mogelijk om meer servers dichter bij elkaar te plaatsen. Dankzij die hogere dichtheid past er meer datacenter in een kleiner gebouw.

Vloeistof is de toekomst

Intel neemt immersiekoeling erg serieus. Het bedrijf liet eerder al weten 700 miljoen dollar te investeren in onderzoek naar immersiekoeling. Daartoe bouwt Intel een grote nieuwe R&D-site.

Op ISC High Performance-beurs in Hamburg zagen we eerder dit jaar eveneens een grote focus op alternatieve koelingsmethoden. De consensus lijkt dat een vorm van vloeistofkoeling essentieel is voor de toekomst, maar datacenter-uitbaters staan niet te springen om de infrastructuur van hun luchtgekoelde datacenters meteen aan te passen. Bovendien moeten servers afzonderlijk gevalideerd worden voor nieuwe koelingssystemen, aangezien de warmtestromen anders lopen. Dat brengt soms onverwachtse gevolgen met zich mee.

Intel lijkt in ieder geval van plan om zijn schouders onder immersiekoeling te zetten. Om een plaats te winnen in de datacenters van morgen, moet onderzoek vandaag plaatsvinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home