Intel wil relevantie behouden via samenwerking met Nutanix

-

In het licht van AMD’s superieure hardware zoekt Intel naar manieren om zich op korte termijn relevant te houden. Een samenwerking met Nutanix lijkt onderdeel van die strategie.

Intel en Nutanix gaan samenwerken. De hardwareprovider en de hybride cloudspecialist stampen een gezamenlijk innovatielabo uit de grond. Het is de bedoeling om daar te werken aan de integratie van Intel-hardware in de Nutanix-softwarestack. Vermoedelijk moet de samenwerking de adoptie van hardwarecomponenten van Intel door Nutanix versnellen.

Relevantie verzekeren

De officiële aanleiding voor de oprichting van het innovatielabo komt uit de onderste lade van de archiefkast voor generische platitudes inzake partnerships. “Het toont de gezamenlijke inzet van beide organisaties voor het succes van hun klanten”, lezen we in het persbericht. Logischer lijkt de ambitie van Intel om zich structureel te verankeren bij populaire softwarespecialisten zoals Nutanix. Zo kan Intel zich wapenen tegen AMD’s offensief gebaseerd op superieure hardware in afwachting van een degelijk antwoord in het eigen productportfolio.

Lees ook: 10 jaar Nutanix: onzichtbare hardware, eenvoud in hyperconverged en SaaS

Feit is immers dat AMD’s Epyc-chips over het algemeen goedkoper en krachtiger zijn dan de Xeon-alternatieven van Intel. Bovendien zijn ze gebaseerd op een geavanceerder en efficiënter productieproces. Intels antwoord daarop is 7 nm met bijhorende chips, maar die tegenzet liep vertraging op. Hoe langer de cpu’s van AMD superieur zijn, hoe meer Intels (enorme) servermarktaandeel kan afbrokkelen.

Software als nieuw front

Door in zee te gaan met Nutanix en de eigen hardware nauwer te koppelen aan Nutanix-software gooit Intel het over een andere boeg. Deze ene samenwerking zal het tij niet plots keren, maar de aanpak toont een alternatieve strategie in de verdediging tegen AMD. Als Intel-servers genieten van certificatie van softwarevendors voor die van de concurrentie, kan dat aspirant-klanten alsnog overtuigen om voor de Intel-doos in de plaats van de AMD-kist te kiezen.

Voor Nutanix zijn er weinig minpunten. Als Intel lief wil doen, kan dat de marktpositie maar ten goede komen. Het bedrijf is volop bezig aan de transformatie naar een SaaS-model maar die kan aandeelhouders voorlopig nog niet overtuigen. Dat lijkt meer te liggen aan vertekende kwartaalresultaten door de verschuiving van de omzet maar samenwerkingen met klinkende namen zoals Intel zullen het vertrouwen zeker geen kwaad doen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home