Budgetprocessoren Intel heten voortaan niet meer Pentium of Celeron

Orde in de chaos of chaos in de orde?

Intel Pentium Celeron

De budgetprocessoren van Intel zullen vanaf 2023 door het leven gaan als ‘Intel Processor’. Intel neemt afscheid van de merken Pentium en Celeron.

Intel lanceert een nieuwe merknaam voor zijn budgetprocessoren. Het resultaat van een creatieve marketingbrainstormsessie is de merknaam ‘Intel Processor’; we verzinnen het niet. Onder de paraplu ‘Intel Processor’ zullen verschillende processorfamilies fuseren die niet tot de Core-lijn behoren, waaronder Atom-, Pentium- en Celeron-processoren.

Na meer dan 25 jaar worden deze merknamen, die ook niet altijd even overzichtelijk waren, geschrapt uit de Intel-stamboom. Bovendien zijn de processorlijnen niet eens gebaseerd op hetzelfde fundament: Celeron-chips zijn gebouwd op Atom-kernen terwijl Pentium dezelfde Tiger Lake-architectuur deelt met de Core-processoren. Het is dus nog niet helemaal duidelijk hoe Intel deze fusie precies zal doorvoeren.

intel inside
Bron: Intel Corporation

Duidelijke (?) hiërarchie

Met een nieuwe merknaam en logo voor budgetprocessoren wil Intel een duidelijkere hiërarchie zetten tussen zijn verschillende processorklassen, schrijft de fabrikant in een persbericht. De vlaggenschipmerken Intel Core, Intel Evo en Intel vPro moeten zo meer in de spotlights komen te staan. Processoren met het ‘Intel Processor’-label zitten qua rekenkracht en capaciteit onder de Intel Core i3.

lees ook

Nieuwe Intel-CPU krijgt klokfrequentie van 6 GHz

De rebranding zou geen impact mogen hebben op de product roadmap van Intel. Traditioneel gezien lanceert Intel op het einde van het jaar zijn nieuwste generaties processoren. Dat betekent dat we in de loop van 2023 de eerste laptops en desktops met een Intel Inside-sticker (zie afbeelding) te zien zullen krijgen.

Wil je volgend jaar een nieuwe Intel-laptop aankopen, zal je dus duidelijk moeten benadrukken of je een Intel Processor met hoofdletter of een Intel-processor zonder hoofdletter wilt om misverstanden te voorkomen. Voor desktopprocessoren blijven de merknamen Pentium en Celeron voorlopig nog wel behouden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home