Intel lanceert Optane, AI-FPGA’s en SSD’s

Intel pakt uit met nieuwe niet-processorgerelateerde hardware. Een nieuwe generatie van Optane bouwt verder op de belofte van non-volatiel geheugen, terwijl de FPGA’s AI omarmen in hun bouwstenen.

Zelfs Intel-CEO Bob Swan gelooft al een tijdje niet meer in absolute cpu-dominantie en dat zien we in deze aankondiging. Swan wil een diverser portfolio nastreven voor team blauw en doet dat met de introductie van nieuwe hardware die niets met cpu’s te maken heeft. Het is het doel van Intel om voortaan groot te zijn in een breed veld van relevante hardware-componenten in de plaats van alleen x86. Cpu’s blijven natuurlijk een belangrijke tak voor het bedrijf, dat gelijktijdig met onderstaande hardware een nieuwe generatie Xeons aankondigde.

Optane

De belangrijkste aankondiging is de tweede generatie van Intel Optane Persistent Memory. De 200-reeks van het 3D Xpoint-geheugen biedt 25 procent meer bandbreedte dan zijn voorgangers en komt in capaciteiten van maximaal 512 GB per latje. Per socket ondersteunt Intel in totaal 4,5 TB aan geheugen. Optane houdt het midden tussen een SSD en DRAM en is vooral bedoeld voor systemen die snelle toegang tot grote hoeveelheden data vereisen, zoals bijvoorbeeld databasesevers. Volgens Intel is Optane Persistent Memory 225 keer sneller dan klassiek NAND-flash-geheugen. Nieuw Optane-geheugen werkt met bestaande Optane-compatibele systemen.

FPGA en SSD

Verder lanceert Intel nog een lading AI-geoptimaliseerde FPGA’s. De Stratix 10 NX FPGA’s  zijn gebakken op 14 nm en hebben speciale AI Tensor-blokken aan boord om AI-workloads te optimaliseren. De chips hebben HBM-geheugen aan boord, komen met PCIe en zijn aan elkaar gelijmd met EMIB-technologie die de communicatie tussen chiplets verzorgt. Intel claimt een verbetering van INT8-prestaties met factor 15 vergeleken met de vorige chips.

Lees ook: Waarom de FPGA het datacenter verovert

Tot slot lanceert enkele SSD’s voor het datacenter. Intel bouwt ze met zijn 96-gelaagd 3D NAND-proces, dat in de lijn ligt met wat andere fabrikanten vandaag gebruiken. De SSD’s hebben TLC-NAND aan boord en zijn dus niet alleen op prestaties maar ook op capaciteit gericht. De grootste vernieuwing komt van de controller. Die moet voor 40 procent lagere latency en 33 procent meer throughput zorgen vergeleken met vorige generaties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home