Intel koopt tools om opnieuw voorsprong te nemen in chipproductie

Intel klopt aan bij ASML voor de aankoop van geavanceerde machines waarmee de chipspecialist zijn volgende generatie van processors wil bouwen.

Intel is er als de kippen bij om de eerste chipproductiemachines van de volgende generatie te kopen bij het Nederlandse ASML. Het gaat om fotolithografiemachines met een EUV-golfengte. Concreet koopt Intel als eerste in de sector enkele exemplaren van de Twinscan EXE:5200. Dat toestel kost ongeveer 340 miljoen dollar per stuk en moet in 2024 geleverd worden.

Fotolithografie?

Fotolithografie is de hoeksteen van de chipproductie. Licht wordt gebruikt om chemicaliën op een wafer te bestralen in een fijn patroon. Laag na laag ontstaan zo de bouwstenen van microchips, met transistors en interconnects.

lees ook

Wat je moet weten over processors en nanometers

Vandaag zijn individuele componenten van chips zo klein dat de golflengte van zichtbaar licht onbruikbaar is. Die is immers te groot. Beeld je Rubens in die zou schilderen met een muurschilderborstel in de plaats van een fijn penseel. In de chipproductie is dat fijn penseel onzichtbaar extreem UV-licht (EUV).

Dergelijk licht brengt heel grote uitdagingen met zich mee. Het wordt onder andere heel snel geabsorbeerd, zelfs door uitermate kwalitatieve spiegels, waardoor het niet eenvoudig is om machines te bouwen die je toestaan om met de straling te werken. ASML in het Nederlandse Eindhoven is de enige fabrikant ter wereld die fotolithografiemachines bouwt van dit niveau.

2 nm-productie

Intel hoopt de nieuwe toestellen in 2025 in productie te brengen. De dingen worden dan een onmisbaar onderdeel van een nog te bouwen productielijn van de zogenaamde Intel 20A-productielijn. Onder die naam stopt Intel zijn toekomstige 2 nm-bakproces.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home