Intel haalt Xeon-prijzen drastisch omlaag onder druk AMD

Intel-Xeon-E-processors
Intel announced on May 28, 2019, the new Intel Xeon E processors that deliver professional-grade performance with the built-in platform security features and reliability that professional creators demand. The processors include up to 5.0 GHz frequency, 8 cores and 16 threads, up to 16 MB Intel Smart Cache and 128 GB DDR4-2666 ECC memory support. (Credit: Intel Corporation)

AMD’s nieuwste Epyc-processors hebben een deel van de line-up van Intel irrelevant gemaakt. Alle cpu’s met designatie ‘M’ verdwijnen uit de markt, ‘L’ chips nemen hun lagere prijs over.

Intel stopt met Xeon M-chips en haalt de prijs van Xeon L-chips omlaag onder druk van AMD. De premiums voor functies die AMD gratis biedt, werden onhoudbaar, al zijn de nieuwe prijzen nog steeds erg hoog.

Xeon-smaakjes

De fabrikant gebruikt zijn quasi-monopoliepositie om enorme marges te vragen binnen de Xeon line-up. De chipbouwer verdeelt het portfolio van Xeon Scalable-processors in verschillende types chips met verschillende features. Bronze, Silver, Gold en Platinum zijn logische verdelingen die de capaciteiten van de cpu zelf weerspiegelen. Los daarvan bestaan verschillende cpu’s in gewone varianten, ‘M’-edities en ‘L’-edities.

Denk bijvoorbeeld aan de 24-core Xeon Platinum 8260, de 8260M en de 8260L. De drie processors zijn vrijwel identiek, behalve wat geheugenondersteuning betreft. Een standaard-Xeon kan met tot 1 TB aan geheugen onderweg, ‘M’ staat voor ‘Medium memory support’ en is goed voor 2 TB, en chips met de ‘L’ van ‘Large memory support’ kunnen tot slot overweg met maximaal 4,5 TB aan geheugen.

Dikke premiums

Voor ‘M’ betaal je in het geval van bovenstaand voorbeeld een premium van 3.000 dollar bovenop de standaardprijs van 4.702 dollar, de ‘L’ editie kostte nog eens 7.900 dollar meer dan de originele prijs. Die extreme bedragen zijn pure marge, aangezien de chip an sich telkens identiek is. Dat model is onder druk van AMD onhoudbaar geworden.

De extreme bedragen zijn pure marge.

Die fabrikant daagt Intel uit met z’n Epyc-processors, maar verdeelt het portfolio enkel onder aan de hand van cpu-kernen en kloksnelheid. Er is dus geen equivalent voor ‘M’ en ‘L’: koop je een Epyc 7542 met 32 rekenkernen, dan betaal je daar net geen 4.000 euro voor, wat op zich al minder is dan het 24-core-equivalent van Intel. Bovendien ondersteunt die chip meteen 4 TB aan geheugen. Dat maakt de adviesprijs van om en bij de 12.000 euro voor een Xeon Platinum 8260L met 4,5 TB aan geheugenondersteuning, zacht uitgedrukt, belachelijk.

Weg met M

Intel neemt dus maatregelen: de ‘M’ line-up verdwijnt de vuilbak in wegens niet meer relevant, en de ‘L’-chips nemen de prijzen van de ‘M’-equivalenten over. Vandaag heeft de Platinum 8260L uit ons voorbeeld dus een adviesprijs van 7.705 dollar, evenveel als de Platinum 8260M die uit productie wordt genomen.

De ‘M’ line-up verdwijnt de vuilbak in wegens niet meer relevant.

De mathematische wonders onder onze lezers hebben na enkele snelle hoofdrekensommen al uitgewerkt dat 7.705 nog steeds meer is dan 4.000. Zelfs met de prijsaanpassing blijft AMD’s chip dus een stuk interessanter. Bij Intel krijg je echter 500 GB extra geheugencapaciteit die AMD niet kan bieden, net als ondersteuning voor Intel Optane (dat je moet gebruiken om die laatste 1,5 TB aan geheugencapaciteit te vullen). Intel hoopt klaarblijkelijk dat dergelijke kleine verschillen volstaan, al vermoeden we dat toekomstige iteraties van Xeon nog strakker geprijsd zullen worden.

Optane

Intel hoopt dat de lagere prijs de adoptie van de ‘L’-processors wat doet aanzwengelen, wat dan hopelijk een watervaleffect genereert naar de verkoop van Optane toe. Ook die loopt klaarblijkelijk niet van een leien dakje. Intel ontwikkelde Optane samen met Micron, maar de twee partijen zetten hun samenwerking intussen stop. Voor het zover was, verklapte Micron nog dat zijn fabrieken onvoldoende werden gebruikt, wat in de praktijk betekent dat Intel minder vraag binnenbracht dan aanvankelijk ingeschat.

De processorfabrikant staat langs alle kanten onder druk en moet zichzelf heruitvinden. De concurrentie van AMD ligt voor het eerst echt zichtbaar bloot hoe kunstmatig Intels prijzen wel waren en nog steeds zijn. Als je zonder verpinken de prijs van een chip kan halveren, dan kan heb je een idee van het formaat van de marges die het bedrijf zich toe-eigent.

Lees ook: AMD EPYC Rome verhoogt de druk op Intel met 7nm 64-core serverchips, over hoe AMD met zijn 7 nm-chips een veel aantrekkelijker aanbod in de markt zet vergeleken met Intels 14 nm-Xeon-cpu’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home