Imec opent deur naar 2 nm-chips met nieuwe transistortechnologie

Het Leuvense Imec pakt uit met zogenaamde forksheet-transistors. Die vervangen bestaande transistortechnologie voor semiconductors en laten kleinere microchips toe.

Imec bouwde met succes een microchip met zogenaamde forksheet-transistors. De forksheet-benaming verwijst naar het uiterlijk van de piepkleine transistors op de microchip. De technologie verschilt van de actuele FinFET en Gate-all-Around-technologieën die vandaag in gebruik zijn. Al die verschillende types transistor implementeren de transistorpoort op een andere manier. Dat heeft een impact op de stabiliteit ervan en dan vooral de capaciteit om geen stroom te lekken. Transistors met meer integriteit kan je dichter tegen elkaar plaatsen, om zo compactere chips te bouwen.

Altijd kleiner

Imec lost met zijn forksheet-aanpak een aankomend probleem op. Huidige semiconductortechnologie is al zo geavanceerd dat de wetten van de natuurkunde soms roet in het eten gooien. Elektronen lekken door kwantumeffecten uit transistors wat de werking van de chip in het gedrang brengt.

FinFET werd twintig jaar geleden uitgevonden om schaalverkleining mogelijk te maken. Gate-all-Around is nieuw, en maakt opnieuw kleinere chips mogelijk. Met forksheet denkt Imec een oplossing te hebben voor microchips met een productieproces van 2 nm of kleiner. De nieuwe transistortechnologie is compatibel met huidige productiemechanismen.

Intel en TSMC

Imec werkte voor de ontwikkeling van de technologie samen met partners zoals TSMC en Intel. Die kunnen de nieuwe technologie in de toekomst in hun fabrieken integreren. Of en wanneer 2 nm forksheet-chips van de band rollen, blijft afwachten.

lees ook

Wat je moet weten over processors en nanometers

Vandaag kan TSMC 5 nm-microchips bakken, terwijl Intel op 10 nm zit, al gaat die onderlinge vergelijking niet helemaal op. Het 10 nm-proces van Intel lijkt meer om 7 nm bij TSMC. De chipgiganten streven allemaal naar voortdurende verkleiningen de komende jaren, en daar spelen de ontwikkelingen van Imec een grote rol.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home