‘Ik zie vandaag nog geen toekomst in memory-driven computing’

lenovo optane server

Draaien toekomstige systeem vooral op geheugen? Een fabrikant als HPE zet daar vol op in met zijn ‘The Machine’, terwijl Lenovo eerder de kat uit de boom kijkt en kosten als belangrijkste nadeel aankaart.

Intel Optane, Storage Class Memory, NVMe over Fabric, binnen de wondere wereld van snelle opslag en snel geheugen is er al heel wat veranderd in de afgelopen jaren. Wie naar de toekomst kijkt, ziet verschillende visies. HPE gokt resoluut op zijn The Machine-concept waarbij de cpu niet langer de centrale rol speelt, maar het geheugen centraal staat in de architectuur.

Lenovo gelooft daar minder in op kort termijn, omdat de markt eerder beperkt is. Rick Koopman, EMEA Technical Lead HPC bij Lenovo, legt uit: “Van zodra wij zien dat de behoefte naar grote memory-driven oplossingen stijgt, dan gaan we daar invulling aan geven. Denk daarvoor aan gigantische datasets die in memory worden geladen voor processing. Vandaag merken we dat de vraag te beperkt is op de markt.”

Niet goedkoop

Lenovo benadrukt dat zelfs wanneer de technologie volwassen genoeg is, het systeem niet goedkoop zal zijn. De prijs van geheugen is bijzonder volatiel. Een brand ergens in een fabriek in Taiwan kan al snel voor een stijging van 30 procent of meer zorgen. Wie dan werkt met SSD-systemen en alles baseren op geheugen duwt de kosten ineens flink de hoogte in.

“Ik zie meer heil in een tussenoplossing, zoals Intel met Optane doet. Hiermee verhoogt de snelheid al gevoelig, terwijl de kost lager ligt dan memory dimms. Zo krijg je een vorm van memory tiering. Het werkgeheugen is de turbo van het systeem, Optane zit dan een tier lager, waar je al heel grote datasets kan laden.”

Een volledig nieuwe architectuur zoals The Machine van HPE is een beetje zoals het verhaal van de kip of het ei. Koopman beseft dat binnen de x86-architectuur de adresseerbaarheid van geheugen niet onbeperkt is. De cpu vormt altijd de flessenhals. “Daarom geloof ik dat Intel Optane als snel tier complementair kan zijn aan werkgeheugen. Die oplossing zie ik veel sneller realiteit worden dan grote memory pools. Dat laatste valt niet te betalen.”

Betaalbaar alternatief

Lenovo levert steeds meer Optane in HPC-installaties, omdat workloads soms heel geheugenintensief zijn. Per node wordt er 1 TB aan geheugen toegevoegd. “Denk daarbij aan AI en ML. De hoeveelheid databronnen die complementair zijn in de basis neemt enorm snel toe. Wanneer je door de leercycli gaat, hoe dichter bij de processing, hoe sneller de training verloopt”, zegt Koopman.

“Met een oplossing als Optane heb je een flessenhals minder door bepaalde taken dichter naar de cpu te brengen. Het is vandaag het meest betaalbare alternatief wat mij betreft”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home