IDC verwacht 1.000 procent groei voor HPE GreenLake en Dell Apex-model

server

Het hybride infrastructuurmodel achter onder andere HPE GreenLake zal volgens IDC een populariteitsexplosie kennen tegen 2025.

DCIaaS staat voor een groei van bijna 1.000 procent tegen 2025. DCIaaS is een splinternieuwe afkorting in het aaS-gamma, afkomstig van IDC. Het staat voor Dedicated (local) Cloud Infrastructure as a Service en omvat het infrastructuurservicemodel dat je kent van HPE GreenLake, Dell Apex, Fujitsu uScale en Lenovo TruScale. In dat model plaatst een hardwarepartner servers voor jouw privégebruik on-premises of in een colocatie-datacenter, en blijft de provider eigenaar. Als afnemer betaal je volgens een verbruiksmodel geïnspireerd op de cloud. Volgens het promopraatje geniet je zo van de flexibiliteit van de cloud maar de snelheid, latency en privacy van on-premises-infrastructuur.

Populair idee

IDC verwacht dat die pitch zal aanslaan. De markt was in 2020 goed voor 138 miljoen dollar aan omzet. Tegen 2024 voorspellen de analisten een totaalomzet van 14 miljard dollar. Ter vergelijking: de klassieke IaaS-markt is goed voor 67 miljard dollar vandaag en de servermarkt staat in voor een omzet van 80 miljard dollar.

De evolutie heeft het potentieel om de cloud- en infrastructuurmarkt grondig door elkaar te schudden, al blijft het afwachten of de voorspelling van IDC uitkomt. De inzet van de grote hardwarefabrikanten illustreert in ieder geval dat ze er zelf in geloven. Ook hyperscalers verwachten dat DCIaaS een belangrijke pijler wordt. Ze spelen daar op in moet producten als Azure Stack en AWS Outposts, die eveneens onder de definitie vallen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home