IBM propt nieuwste mainframes in een serverrack

IBM stopt zijn LinuxOne-servers en z16-mainframes in een nieuw formaat. Het aanbod past voortaan netjes in klassieke racks, waardoor het eenvoudiger te installeren is in een datacenter.

IBM lanceert zijn z16-mainframes en LinuxOne-servers in een nieuw formaat. Beide oplossingen zijn voortaan beschikbaar in single frame- of rack mount-configuraties. De standaardafmetingen zorgen voor meer flexibiliteit bij klanten die de hardware in hun datacenter willen inpassen. Ook in een context waarbij een partner de oplossing naar een nieuwe klant wil brengen, zorgt het rack-formaat voor meer gemak.

LinuxOne en z16

De IBM z16 is een mainframe gebouwd rond de krachtige Telum-chip. IBM lanceerde het mainframe vorig jaar al. Later kwamen de nieuwe LinuxOne-servers, gebaseerd op dat z16-mainframe. IBM bouwt de hardware rond een volledig eigen architectuur die verschillende voordelen heeft vergeleken met ARM of x86. IBM claimt dat zijn oplossing zuiniger is, minder ruimte benut en beter om kan met AI-workloads. Verder gaat de fabrikant prat op de betrouwbaarheid, met een beschikbaarheidsgarantie van 99,99999 procent.

De nieuwe IBM z16 en LinuxOne-servers in rackformaat zijn beschikbaar vanaf 17 mei. De oplossing combineert een relatieve niche-architectuur voor servers met fysieke flexibiliteit en past in een toekomstplaatje waarbij gebruikers niet meer voor een eenheidsworst kiezen, maar voor de compute die het beste bij specifieke workloads past.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home