IBM brengt moderne AI-capaciteiten naar zijn Z-mainframes

IBM

IBM lanceert verschillende tools en capaciteiten voor zijn IBM Z-mainframes. Daarmee moeten klanten die vertrouwen op een mainframe-architectuur toch toegang krijgen tot moderne AI-capaciteiten.

Moderne (generatieve) AI lijk te bestaan bij gratie van de cloud, maar daar wil IBM niets van weten. Met de lancering van nieuwe functionaliteit wil IBM ervoor zorgen dat ook klanten van zijn mainframe-computers aan de slag kunnen met moderne AI-toepassingen, en dan vooral de inzichten die daaruit voortkomen.

Vijf nieuwe capaciteiten

IBM voorziet daarom vijf nieuwigheden die de AI-capaciteiten van de IBM Z-mainframes een boost geven:

  • AI Toolkit voor IBM Z en LinuxOne: deze toolkit zal populaire frameworks zoals TensorFlox ondersteunen, zodat organisaties er mee aan de slag kunnen op hun mainframes. Beschikbaarheid staat gepland voor het einde van het jaar.
  • Python AI Toolkit voor IBM z/OS: deze toolkit bevat bibliotheken die AI en ML ondersteunen, maar ook voldoen aan de beveiligings- en privacyvereisten van IBM zelf.
  • Machine Learning voor IBM z/OS (Enterprise en Core-editie): Deze capaciteit neemt de vorm aan van een volwaardig platform waarmee organisaties ML-modellen kunnen bouwen, uitrollen, beheren en gebruiken op z/OS. IBM baseert het op watsonx.ai. Centraal in de toolkit staat transparantie, zodat resultaten van getrainde modellen ook te verklaren zijn.
  • Cloud Pak voor Data op IBM Z: deze AI-tool kan de bouw van ML-modellen automatiseren. Gebruikers moeten data uploaden, hun probleem aangeven, net als enkele operationele parameters, waarna de oplossing automatisch richting het gewenste resultaat werkt.
  • AI-infused IBM z/OS 3.1: op 29 september komt de nieuwste versie van IBM z/OS algemeen beschikbaar. Het systeem heeft AI System Services aan boord, waarmee het IT-processen kan optimaliseren, beheer kan vereenvoudigen, prestaties kan verbeteren en toegankelijkheid kan verhogen. IBM maakt zich sterk dat gebruikers minder gespecialiseerde kennis nodig hebben om er mee aan de slag te gaan.

IBM wil zich over de hele lifecycle van AI ontfermen en zit daarvoor in een interessante positie. Voor mainframes is het bedrijf sowieso de norm, maar ook van AI heeft IBM kaas gegeten. De generatieve AI-hype nu maakt AI haast synoniem met OpenAI en ChatGPT, maar vergeet niet dat kunstmatige intelligentie niet zo lang geleden vooral nog aan IBM Watson deed denken. De huidige AI-capaciteiten van IBM bouwen daarop verder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home