Huawei wil concurreren met Nvidia en Intel met eigen server-gpu’s

Huawei

Huawei zou zelf starten met de ontwikkeling van eigen gpu-hardware voor servers. Dat is een grote stap in een competitieve markt, waarmee een enorme ontwikkelingskost gepaard gaat.

Huawei richt een Cloud and AI Business Group op in Korea met als doel daar eigen gpu’s te ontwikkelen. Dat meldt de Koreaanse technologiewebsite The Elec op gezag van anonieme bronnen. Huawei wil zo de concurrentie aangaan in een markt gedomineerd door Nvidia en in mindere mate AMD. Ook Intel wil de gpu-wereld binnenbreken. De cpu-fabrikant werkt daarom al enkele jaren aan de eigen Xe-architectuur met dat doel voorogen. Huawei heeft één troef die Intel niet bezit: het is het eerste grote niet-Amerikaanse bedrijf met gpu-ambities en dat feit alleen al verhoogt de slaagkansen.

Ervaring

Huawei zou momenteel actief personeel ronselen van onder andere Nvidia in een poging de nodige expertise in huis te halen. Hoewel het Chinese bedrijf geen gpu-ervaring heeft, bouwt het al wel geruime tijd eigen chips. Zo zijn er de Kirin-SoC’s in de smartphones van het bedrijf, maar ook de 7 nm Ascend 910 AI-processor, die met zijn 256 teraflops Nvidia’s Tesla v100 overtreft. Met de Kungpeng 920 werkt Huawei dan weer aan een eigen datacenter-cpu.

China is een enorme markt voor datacenters met spelers als Baidu en Tencent. Huawei hoeft met zijn nieuwe hardware niet meteen Westerse klanten te overtuigen. Als Aziatische spelers interesse hebben in componenten die niet van Amerikaanse oorsprong zijn, dan bestaat er al voldoende vraag om de ontwikkeling te rechtvaardigen. Een competitieve gpu bouwen is echter een eenvoudige klus. Het zal vermoedelijk nog enkele jaren duren voor de resultaten van Huawei’s kersverse ambitie zichtbaar worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home