Huawei opent aanval op Intel met ontwikkelborden van eigen Kunpeng ARM-chip

Op Huawei Connect 2019 in Shanghai toont de technologiegigant twee ontwikkelborden voor fabrikanten om mee aan de slag te gaan. De desktop- en serverversie hebben allebei een Kunpeng 920 ARM-chip aan boord.

Nog nooit van Kunpeng gehoord? De kans is groot, want Huawei gebruikt deze ARM-chip enkel in zijn eigen enterprise serveroplossingen en de naam Kunpeng lanceerde het pas eerder dit jaar. De Kunpeng 920-6426 die op beide moederborden zit, is een 64-core cpu met een kloksnelheid van 2,6 Ghz, 64 MB L3 cache en een TDP van 180 watt.

Kunpeng ondersteunt 8-kanaals DDR4-3200 (ECC-compatibel) geheugen tot maximaal 1 TB. De 64-bit chip wordt door TSMC gebakken op het 7 nm-proces. Er kunnen maximaal vier cpu’s op één moederbord worden verwerkt. De chip ondersteunt PCI Express 4.0, USB 3.0 en SATA 3.0.

De Kunpeng 920-6426 is een SoC met een geïntegreerde chipset, SAS-controller en 100 GbE RoCE NIC.

Desktop en server

De chip bleef voorlopig nog onder de radar, omdat Huawei de enige is die de chip gebruikt in zijn eigen server hardware en is nog maar recent beschikbaar. Nu stelt de Chinese fabrikant de chip open voor fabrikanten om de hardware in hun line-up te verwerken. Het lanceert daarvoor een desktop- en serverbord beschikbaar om mee aan de slag te gaan.

 

 

De Kunpeng Desktop Board bevat één cpu, de Kunpeng Server Board twee cpu’s. Tongfang Lab, een van de eerste fabrikanten die de moederborden zal integreren in zijn product line-up, toonde de eerste Unixbench resultaten. Multi-core haalt de Kunpeng 920-6426 6.300 punten, single-core 1.491 punten. Enig nadeel is dat het niet helemaal duidelijk is dat het om de prestaties gaat van het desktopbord of het serverbord.

Ter vergelijking, een acht jaar oude quadcore Intel Sandy Bridge Xeon E3-12xx-chip haalt een multi-core score van 5.466 punten. Single-core haalt de chip 1.602 punten. Recente resultaten van Unixbench zijn heel moeilijk te vinden omdat de benchmarkresultaten zelden worden gepubliceerd.

Onafhankelijkheid

Tijdens Huawei Connect 2019 spreekt Huawei over diverse Chinese partners die met de hardware aan de slag gaan om eigen producten uit te brengen met de Kunpeng-chip aan boord. Huawei staat open tot meer samenwerkingen met fabrikanten over de hele wereld, maar voorlopig is er nog niets concreet in Europa.

Omdat het om een ARM-chip gaat, kan je nog geen Windows 10 of Windows Server installeren op de desktop- of serverversie. In de nabije toekomst gaat Microsoft ARM ondersteunen, maar het werkt daarvoor voorlopig enkel met Qualcomm samen om het besturingssysteem te optimaliseren. Linux kan je daarentegen wel draaien op Kunpeng-systemen. De servervariant heeft minder last van Windows (Server)-compatibiliteit met ARM omdat daar Linux eerder de standaard is.

De twee ontwikkelbordjes zijn een interessante stap van Huawei richting volledige onafhankelijkheid van Amerikaanse leveranciers. Zo hoeft het niet meer beroep te doen op Intel-chips, iets wat vandaag sowieso moeilijk tot onmogelijk is geworden door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Bovendien kan Huawei betere prestaties halen uit hardware wanneer het de kerncomponenten ook zelf beheert.

Huawei benadrukt overigens opnieuw transparantie van zijn software. Zo maakt het EulerOS en GaussDB opensource, twee belangrijke componenten binnen de serverlijn van Huawei. EulerOS zou tegen het einde van het jaar opensource moeten zijn en gaat vanaf dan door het leven als openEuler. GaussDB wordt openGauss en krijgt eind juni 2020 als deadline.

Gerelateerd: Huawei zet zwaar in op AI met Atlas 900-cluster en chip line-up

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home