Huawei mag meebouwen aan 5G-netwerken Verenigd Koninkrijk

5G Huawei

De Britse premier Theresa May geeft de Chinese telecomreus Huawei groen licht om te helpen bij de uitbouw van het Britse 5G-netwerk. Dat hebben lokale media dinsdagavond laat bericht.

De Nationale Veiligheidsraad, die door de premier wordt voorgezeten, kwam dinsdag overeen dat Huawei in beperkte mate mag bijdragen aan de gedeeltelijke uitbouw van het netwerk. Er wordt dan gedacht aan antennes en andere “minder essentiële” infrastructuur, schrijft de Daily Telegraph.

May nam die beslissing ondanks waarschuwingen van enkele van haar ministers – onder wie Sajid Javid (Binnenlandse Zaken), Jeremy Hunt (Buitenlandse zaken) en Gavin Williamson (Defensie) – dat de deelname van Huawei een risico inhoudt voor de nationale veiligheid. Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben het bedrijf verboden een 5G-netwerk op te bouwen. Ze vrezen dat de infrastructuur de deur opent voor spionage door de Chinese staat en het leger.

Druk uit Verenigde Staten

De Europese landen zijn de risico’s nog aan het onderzoeken, maar worden door de VS onder druk gezet om de Amerikaanse strategie te volgen. Zo verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in het verleden al dat Washington geen informatie zal kunnen delen met landen die de technologie van Huawei gebruiken.

Het VK toont zich weinig onder de indruk en laat Huawei toe tot een deel van de 5G-infrastructuur, nadat de Britse veiligheidsdienst GCHQ eerder al aangaf dat het maatregelen zou nemen om eventuele risico’s in te perken. Zo beschikt het land over een Huawei Cyber Security Evaluation Centre (HCSEC), dat in samenspraak met Huawei werd opgericht. Niet zozeer uit vrees voor moedwillige spionage, wel om risico’s te mitigeren omwille van de kritieke positie die Huawei vandaag al heeft binnen de nationale telecominfrastructuur van het VK.

Europese security-standaard

Ook Duitsland is voorlopig niet van plan om Huawei rechtstreeks uit te sluiten van 5G-deelname.  Het heeft wel een aantal verplichtingen gepubliceerd, waaraan elke netwerkleverancier Chinees of niet moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen. In België heeft het nationale cybersecuritycentrum (CCB) pas nog bekendgemaakt dat het na onderzoek geen reden ziet om de overheid een negatief advies over Huawei te geven.

Huawei, een toonaangevende wereldwijde leverancier van apparatuur en diensten voor mobiele technologie, ontkent elke samenwerking met de Chinese overheid. Ondanks de hardnekkige beschuldigingen door de VS, werden nog geen concrete bewijzen op tafel gelegd. Begin maart opende de Chinese telecomreus een cybersecuritycentrum in Brussel om spelers uit de industrie samen te brengen en volledige transparantie te bieden in zijn producten.

Kort daarvoor, tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, bevestigde Europees directeur Vincent Pang de bereidheid van het bedrijf om mee te bouwen aan een Europese 5G-infrastructuur en de nood aan een gemeenschappelijke security-standaard voor de hele industrie.

Bron: Belga

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home