Huawei boekt recordomzet, maar verwacht ‘moeilijk’ 2020

Huawei

Ondanks Amerikaanse sancties blijft Huawei verder groeien. De Chinese technologiereus verwacht voor 2019 zelfs een recordomzet van 850 miljard Chinese yuan (109 miljard euro). Een stijging van 18 procent jaar op jaar. Tegelijk bereidt het zich voor op een moeilijk 2020.

Eric Xu, roterende bestuursvoorzitter, deelde de cijfers in een nieuwjaarsbrief aan werknemers en klanten, zo meldt Reuters. De omzetstijging van 18 procent is lager dan aanvankelijk voorspeld en minder dan de 19,5 procent in 2018. “Deze cijfers zijn lager dan onze aanvankelijke vooruitzichten, maar de business blijft solide en we staan sterk tegenover tegenspoed”, schrijft Xu.

Hoewel hij geen aparte cijfers voor het laatste kwartaal van 2019 meedeelt, maakt Reuters de berekening dat de omzet met ongeveer 3,9 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In het derde kwartaal noteerde Huawei daarentegen nog een groei van 27 procent.

Amerikaanse ban

Huawei is ’s werelds grootste leverancier van telecomnetwerkapparatuur en de tweede grootste smartphonefabrikant wereldwijd, maar bevond zich dit jaar in het midden van een geopolitiek steekspel tussen China en de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten roepen in het Westen op tot het weren van Huawei-apparatuur uit nationale 5G-netwerken, uit vrees voor Chinese spionage. Bovendien werden Amerikaanse bedrijven afgelopen mei door de VS vrijwel verboden om nieuwe zaken te doen met Huawei, waardoor die geen nieuwe producten op de markt kan brengen met Amerikaanse technologie.

Zo is de nieuwe Mate 30 Pro, die in september werd aangekondigd, nog steeds niet bij ons beschikbaar, omdat hij geen toegang heeft tot de Google-versie van Android. Huawei werkt aan zijn eigen alternatieve appwinkel en services, maar lijkt nog niet klaar om die bij ons te lanceren.

Volgens Xu werden er dit jaar nog altijd meer telefoons verkocht dan vorig jaar. Huawei verscheepte 240 miljoen smartphones in 2019, een stijging van 20 procent jaar op jaar. Het gaat dan wel voornamelijk om toestellen die reeds waren gelanceerd voor de Amerikaanse ban in werking trad.

Moeilijk 2020

Xu verwacht een ‘moeilijk jaar’ voor Huawei in 2020. Het bedrijf houdt er rekening mee dat de snelle groei van de eerste helft van dit jaar zich nog niet meteen zal herstellen.

“Op de lange termijn zal de Amerikaanse overheid de ontwikkeling van toonaangevende technologie blijven onderdrukken – een uitdagende omgeving voor Huawei om te overleven en te gedijen”, schrijft Xu in zijn nieuwjaarsboodschap.

Hij benadrukt daarbij dat Huawei in 2020 “alles op alles zet” om het ecosysteem rond zijn Huawei Mobile Services, de tegenhanger van Google Play Services, verder uit te bouwen. Hij beschrijft het als “de basis van ons vermogen om slimme apparaten in markten buiten China te verkopen”. Daarnaast sleutelt het bedrijf ook aan zijn eigen besturingssysteem, HarmonyOS.

Xu heeft ten slotte nog een duidelijke boodschap voor medewerkers die ondermaats presteren. Hij stelt dat Huawei zich van zelfgenoegzaamheid moet bevrijden en dat managers die elk jaar in de onderste tien procent presteren, zullen worden vervangen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home