Huawei blijft groeien ondanks Amerikaanse sancties en pandemie

Huawei

Terwijl de smartphoneverkoop onder druk staat door de uitbraak van Covid-19 en landen wereldwijd het gebruik van zijn apparatuur in toekomstige 5G-netwerken in vraag blijven stellen, bleef Huawei ook in de eerste helft van 2020 verder groeien.

De Chinese telecomreus meldt een omzetgroei van 13,1 procent jaar op jaar en realiseerde een omzet van 454 miljard yuan, omgerekend zo’n 57 miljard euro, in de afgelopen zes maanden. Ook de nettowinstmarge van 9,2 procent ligt iets hoger dan de 8,7 procent in dezelfde periode vorig jaar.

De smartphonetak was goed voor meer dan de helft (56%) van de inkomsten, gevolgd door de netwerkafdeling (35%) en tot slot de enterprisetak (8%). Huawei gaat niet in dieper detail over waar de groei werd gerealiseerd, maar zegt dat te midden van de pandemie “informatie- en communicatietechnologieën niet alleen een cruciaal instrument zijn geworden om het virus te bestrijden, maar ook een motor voor economisch herstel”.

Sancties en pandemie

Desalniettemin is de groei enigszins opvallend, gezien de huidige omstandigheden waarin het bedrijf opereert. Ten eerste voorspelt Gartner dit jaar een krimp van 14,6 procent voor de smartphonemarkt als gevolg van de coronacrisis en vertraging op de uitrol van 5G.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de Amerikaanse sancties, die recent nog werden verstrengd, en de twijfel bij verschillende landen wereldwijd om Huawei al dan niet toe te laten tot de 5G-infrastructuur. In ons land heeft de Nationale Veiligheidsraad recent besloten om Huawei-apparatuur niet te weren uit 5G-netwerken, maar de aanwezigheid wel te beperken.

Huawei splitst zijn verkoopcijfers niet op per regio, maar het is aannemelijk dat thuisland China de belangrijkste motor vormt achter de groei, terwijl er in Europa en elders mogelijk sprak van een terugval zal zijn.

Lees ook: Uitsluiting Huawei van 5G-uitrol kost België tot 2,5 miljard euro

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home