HPE stoot Dell van de troon met groter marktaandeel in serverland

In het laatste kwartaal van 2019 verkocht HPE meer servers dan Dell, dat de markt historisch gezien in handen heeft.

Het marktaandeel van HPE in de servermarkt klom in het laatste kwartaal van 2019 naar 16,3 procent. Daarmee overtreft de fabrikant aartsrivaal Dell, dat op 15,7 procent afklopt. De cijfers komen van IDC, dat het kleine verschil officieel als een gelijkspel bestempelt. HPE kroont zich tot serverkoning met de hulp van H3C, waarmee het in China een joint venture heeft voor de verkoop van hardware. IDC houdt rekening met het gecombineerde marktaandeel.

Dalers en stijgers

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar doet geen van de twee bedrijven het echt spectaculair goed. De omzet van HPE in de markt daalde met 3,4 procent, maar Dell ging met 9,9 procent verder achteruit. De derde speler in de markt is vandaag IBM, dat 9,1 procent marktaandeel wegkaapte en een knappe groei van 17,6 procent liet optekenen.

De enige andere groeier in de top vijf is Huawei, dat een stijging van 1,8 procent liet optekenen vergeleken met het laatste kwartaal van 2018. Dat brengt de Chinese gigant op een marktaandeel van 5,1 procent, waar het nek aan nek met Lenovo strijdt. Die concurrent haalde 5,6 procent binnen maar zag zijn omzet in de markt met 2,6 procent dalen.

Totale markt

De markt zelf kende een stijging let 7,5 procent tot 25,4 miljard dollar na een groei in de verkoop van toestellen met 12 procent. In totaal gingen er 3,4 miljoen servers over de toonbank. De groei zat vooral in het high end-segment, met een daling in de midrange-serververkoop vergeleken met een jaar eerder.

De goede prestaties van HPE zijn een symbolische klap voor Dell, dat zijn positie als grootste fabrikant als deel van zijn identiteit ziet. Dat is echter vooral op wereldschaal waar. België is een traditioneel HP-georiënteerd land waar de marktverhoudingen steevast iets anders liggen dan het wereldwijde gemiddelde.

Lees ook: Datacenter-as-a-service: hoe HPE, Lenovo en Dell met elkaar vergelijken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home