HPE doet het goed in hyperconverged-markt na Nutanix-deal

HPE tekent een mooie groei op in de hyperconverged-markt. Het marktaandeel groeit, maar Dell blijft onbetwistbaar leider.

HPE ziet zijn marktaandeel in de hyperconverged-markt groeien naar 7 procent vergeleken met 4,6 procent een jaar geleden. De omzet stijgt van 84,7 miljoen dollar naar 130 miljoen dollar. Dat blijkt uit de cijfers van IDC. De enorme groei van bijna 54 procent staat in contrast met het resultaat van marktleider Dell. Dell Technologies zag zijn omzet in de sector met 2,7 procent dalen tot 519,6 miljoen dollar. Met een marktaandeel van 29 procent blijft het bedrijf wel onbetwistbaar marktleider.

Nutanix laat een omzet van 253,5 miljoen dollar optekenen, goed voor een marktaandeel van 13,6 procent. Dat cijfer vertegenwoordigt een daling van 14,1 procent vergeleken met vorig jaar maar die ligt volledig in de lijn met de verwachtingen. Nutanix heeft zich immers geherpositioneerd als een softwarebedrijf met een SaaS-aanbod als kern van zijn businessmodel. Hardwareverkoop is in dat opzicht een legacy-activiteit van het bedrijf.

Nutanix

HPE en Nutanix gingen vorig jaar een samenwerking aan die later nog werd versterkt. HPE verkoopt vandaag servers met Nutanix-software, zowel via traditionele kanalen als langs zijn Greenlake-aanbod. Die samenwerking legt de twee bedrijven geen windeieren. Langs de hardwarekant geeft het HPE een nieuwe weg naar klanten die destijds misschien rechtstreeks bij Nutanix hadden aangeklopt voor hun systemen. De cijfers tonen aan dat de deal effect heeft. HPE heeft zijn SimpliVity-aanbod echter niet verloochend. Ook dat hyperconverged-aanbod blijft fans hebben die er niet vanaf willen.

Toch ziet het er naar uit dat vooral de evolutie van Nutanix de groei van HPE in deze sector drijft. De vraag is wat de toekomst brengt. Bain Capital investeerde immers sterk in Nutanix en duwde de CEO en oprichter van het bedrijf opzij. Het is onduidelijk wat Bain van plan is met de hyperconverged-specialist, maar een verkoop lijkt op termijn zeker een realistische optie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home