HPE brengt cloudfunctionaliteit naar GreenLake

HPE GreenLake

HPE’s GreenLake-servicemodel voor on premises-hardware gaat nog sterker op de publieke cloud lijken. HPE lanceert daartoe enkele cloud-achtige diensten op zijn hardware.

HPE stopt een cloudcomponent in zijn GreenLake-aanbod. De fabrikant pionierde met Greenlake een as-a-servicemodel waarbij klanten het gebruiksgemak van de publieke cloud naar hun on premises-omgeving kunnen halen. HPE voorziet in dat scenario de infrastructuur en de klant betaalt een maandelijkse kost op basis van gebruik. Het model wordt nu uitgebreid met clouddiensten.

Hoewel de publieke cloud steeds breder wordt omarmt, blijven data en toepassingen toch vooral on premises draaien. Volgens de IDC Cloud Pulse survey van mei 2020 geldt dat voor 70 procent van de toepassingen wereldwijd. HPE GreenLake cloud services moet een antwoord bieden op die realiteit. Met de diensten doelt HPE op eenvoudige uitrol en provisionering van workloads, gaande van containers en opslag over virtuele machines en machine learning tot networking en compute. Net als in een traditionele publeieke cloudomgeving kunnen GreenLake-klanten voortaan via een portaal specifieke workloads provisioneren en opstarten.

Diensten

De volgende diensten zijn in eerste instantie beschikbaar:

Containers: het pas aangekondigde HPE Ezmeral Container Platform biedt gebruikers de mogelijkheid om snel containertoepassingen uit te rollen waar hun Greenlake-infrastructuur ook staat.

Machine learning: GreenLake-klanten kunnen intekenen op verschillende workloads-specifieke machine learning-oplossingen, opnieuw gebouwd op het nieuwe Ezmeral. Er is ondersteuning voor de hele machine learning lifecycle.

Virtuele machines, opslag en compute: Dit aspect van de nieuwe dienst laat gebruikers toe om in vijf muisklikken instances te provisioneren en uit te rollen. Naast eenvoud is een verregaand inzicht in gebruik en kost één van de grootste troeven.

Databescherming: van on premises back-up tot enterprise cloud back-up: de HPE Cloud Volumes Backup zorgt voor redundantie van belangrijke gegevens. In tegenstelling tot klassieke cloudoplossingen betaal je hier geen meerkost om data terug te plaatsen, al is dat gezien de aard van de GreenLake-dienst niet zo vreemd.

Edge: HPE gaat via de GreenLake Cloud Services de Aruba Managed Connectivity Services aanbieden. Het gaat daarbij om een network as a service-oplossing.

On premises, colocatie of edge

De HPE GreenLake Cloud Services draaien voor alle duidelijkheid niet echt in de cloud. De naam refereert naar de eenvoud van de dienstverlening en de manier waarop je de oplossingen met enkele muisklikken via een portaal kan provisioneren. Achterliggend is er nog steeds GreenLake-infrastructuur nodig. Waar die staat, hangt van de klant af.

HPE is perfect tevreden om zijn clouddiensten aan de edge of in een colocatie-datacenter aan te bieden. De hardware bestaat uit vooraf geïntegreerde blokken die in kleine, medium en grote configuraties komen. Tussen bestelling en plaatsing hoeft niet meer dan twee weken te zitten, waarna klanten meteen aan de slag kunnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home