Hackers lekken details over AMD Genoa Zen 4-processor met 96 kernen

In documenten gestolen van Gigabyte komen details voor AMD’s toekomstige Genoa-chips naar boven. Die zijn gebaseerd op de Zen 4-architectuur.

Technische documenten met daarin details over AMD Genoa en de Zen 4-architectuur zijn online verschenen. Het lek is het gevolg van een eerder hack. Cybercriminelen ontvreemden eerder deze maand 112 GB aan data bij Gigabyte, nadat ze de hardwareboer infecteerden met ransomware. De aanvallers dreigden ermee gevoelige interne documenten te lekken van Gigabyte-partners indien het bedrijf het losgeld niet betaalde. Dat is nu gebeurd.

Gelekte specificaties

In de documenten staat een beschrijving van een Genoa-serverchip gebaseerd op de Zen 4-architectuur. De chip zou 96 rekenkernen hebben en krijgt 12 kanalen voor DDR5-5200-geheugen mee. Dat is goed voor een knappe halve terabyte aan bandbreedte. Iedere chiplet op de processor krijgt één geheugenkanaal.

Volgens het lek mikt AMD voor zijn Genoa-chips op een hoger TDP dan de huidige Epyc-processors. Al naar gehang het model zou het TDP 320 watt tot 400 watt bedragen. De nieuwe AMD-chips zouden ook AVX-512 gaan ondersteunen.

Hoewel de chips ontworpen zijn voor TSMC’s 5 nm-proces, worden ze niet kleiner of zuiniger. De extra functionaliteit samen met een stevig uitgebreide L3-cache zijn daar vermoedelijk voor verantwoordelijk.

Niet het eerste lek

Zen 4 en Genoa zijn niet de eerstvolgende chips van AMD. Daarvoor is het uitkijken naar Milan, gebaseerd op de Zen 3-architectuur. Het is niet de eerste keer dat er gegevens over Genoa lekken. In maart raakte al bekend dat AMD voor de serverchips op 86 rekenkernen mikt, 128 PCIe 5.0-lanes wil implementeren en een nieuwe socket op het oog heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home