Grafeen kan HDD-capaciteit vertienvoudigen

Onderzoekers ontdekten hoe ze met de hulp van grafeen de capaciteit van HDD’s een flinke boost kunnen geven.

Door een dun laagje grafeen met HAMR-technologie te combineren, vertienvoudigd de maximale opslagdichtheid van HDD’s. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Cambridge.

De fysieke schijven in HDD’s hebben traditioneel een dun beschermlaagje aan de buitenkant: de carbon-based overcoat. Dat laagje is ongeveer 3 nm dik en beschermt de platters in de HDD van schade. De onderzoekers vervingen de laag nu door eentje van grafeen en dat zorgde voor mooie resultaten.

HAMR

Het grafeen zorgde er in eerste instantie voor dat een dunner laagje volstaat, wat de dichtheid van de opslag den goede komt. Verder speelt de laag grafeen heel mooi samen met HDD’s die een relatief nieuwe technologie gebruiken om data weg te schrijven: Heat Assisted Magnetic Recording of HAMR.

Met HAMR worden de schijven in de HDD verhit bij het wegschrijven van data, waardoor ze meer gegevens aankunnen. In combinatie met grafeen neemt de extra dichtheid via HAMR nog extra toe. Het resultaat mag er zijn: HDD’s met grafeen houden vier tot tien keer zoveel data als traditionele exemplaren. Daar komt als kers op de taart nog bij dat de drives een stuk robuuster zijn.

Nog niet beschikbaar

De eerste grafeen-HDD’s hoef je nog niet meteen op de markt te verwachten. De doorbraak vond plaats in het labo. Of en wanneer we nieuwe drives met een drastisch  verhoogde dichtheid mogen verwachten, moet de toekomst uitwijzen. De vertaling van technologie in het labo naar een praktische toepassing in een fabriek neemt toch al snel verschillende jaren in beslag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home