Googles ‘Network Intelligence Center’ monitort multicloud-netwerken

multi-cloud

Google heeft een nieuwe service gelanceerd voor het monitoren van multicloud-netwerken. Het Network Intelligence Center helpt klanten die meerdere cloud computing-providers gebruiken meer grip te krijgen op hun netwerkactiviteiten.

Met de zogeheten multicloud-strategie gebruiken organisaties diensten van meerdere openbare cloudplatforms om hun IT-activiteiten te hosten, aldus Silicon Angle. Ondanks dat het veel voordelen biedt, zoals kosteneffectiviteit, flexibiliteit, veiligheid, flexibiliteit en prestatie-optimalisatie, leidt multicloud ook tot een aantal grote problemen voor netwerkteams.

Heterogene IT-omgevingen complex

Volgens Shailesh Shukla, vice-president productbeheer bij GCP Networking, hebben organisaties intelligente en continue netwerkoperaties nodig, die netwerkfouten kunnen voorspellen en oplossen. Deze moeten volgens haar aangedreven worden door artificiële intelligentie (AI) en machine learning. Netwerken die heterogene IT-omgevingen omvatten, zouden te complex zijn om eenvoudig te beheren met als gevolg een gebrek aan zichtbaarheid, lange probleemoplossingstijden om verbindings- en prestatieproblemen op te lossen. Organisaties moeten dan ook een proactievere benadering hanteren voor netwerkbewaking, identificatie en probleemoplossing voordat ze zich voordoen. Dat in tegenstelling tot een reactieve aanpak, waarbij problemen worden opgelost nadat ze zich voordoen. 

Het nieuwe Network Intelligence Center moet die problemen nu te lijf gaan en voorziet bovendien in een uitgebreid netwerk monitoring-, verificatie- en optimalisatieplatform, dat zowel cloud- als on-premises datacenters omvat.

Network Topology

Ondanks dat het Center nog een ‘work in progress’ is, heeft Google alvast modules uitgebracht, om zijn visie op het leveren van intelligente netwerkactiviteiten te helpen vervullen. De modules zijn voorzien van Network Topology (beschikbaar als bétaversie), die een organisatiebrede weergave biedt van de volledige netwerktopologie van elke klant. Dat alles inclusief bijbehorende prestatiestatistieken. Shukla: “Zichtbaarheid is vooral belangrijk in de cloud om vertrouwen te winnen, omdat klanten geen eigenaar zijn van de infrastructuur. Met Network Topology kunt u uw netwerk visualiseren en navigeren met structuur en inzichten. Bovendien kunt u netwerkbewaking en probleemoplossing vereenvoudigen en helpt het u aan uw compliancevereisten te voldoen.”

Connectivity Test

Met het module Connectivity Test (ook beschikbaar als bétaversie) kunnen klanten verbindingsproblemen diagnosticeren en de impact van eventuele wijzigingen in de netwerkconfiguratie meten. Volgens Google een belangrijk gegeven, omdat maar liefst 75 procent van alle netwerkstoringen het gevolg zouden zijn van verkeerde configuraties.

“Network Intelligence Center helpt om verbindingsproblemen snel te diagnosticeren en uitval te voorkomen door teams in staat te stellen tests op aanvraag uit te voeren met de Connectivity Test-module. Connectivity Test stelt u in staat om connectiviteitsproblemen binnen GCP of GCP zelf te diagnosticeren naar een extern IP-adres, dat on-premises of een andere cloud kan zijn, wat helpt bepalen of het probleem GCP is of niet”, aldus Shukla.

Performance Dashboard en Firewall Metrics & Insights

Verder lanceert Google ook nog het modules Performance Dashboard, dat draait om realtime netwerkzichtbaarheid in pakketverlies en latentie voor individuele applicaties. Klanten kunnen hiermee bepalen of het de app of het netwerk is die problemen veroorzaakt. Het Firewall Metrics & Insights moduul ondersteunt bedrijven bij het optimaliseren van hun firewallregels om zo de netwerkbeveiliging te verbeteren.

Network Intelligence Center is beschikbaar via de Google Cloud Console.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home