Google wil voor 2029 een bruikbare kwantumcomputer bouwen

kwantum quantum chip

Google streeft ernaar om een bruikbare error-corrected kwantumcomputer te bouwen voor het einde van dit decennium. Met deze technologie wil Google een aantal problemen oplossen, zoals de wereld voeden, klimaatverandering tegengaan en betere medicijnen ontwikkelen. 

De extra rekenkracht van kwantumcomputers kan bruikbaar zijn om moleculen (en daarmee de natuur) te simuleren. Dit kan helpen om bijvoorbeeld betere batterijen te ontwerpen, koolstofarme meststof te maken of meer gerichte medicijnen te ontwikkelen. Zo wil Google via zijn kwantumcomputer een bijdrage doen aan de wereldproblematiek. 

Om zijn kwantumtechnologie verder te ontwikkelen, onthult Google een nieuwe Quantum AI-campus in Santa Barbara bestaande uit een kwantumdatacenter, hardware onderzoekslaboratoria en productiefaciliteiten voor kwantum processorchips. 

Anderhalf jaar na bereiken van quantum supremacy

Het doel om een volledig bruikbare kwantumcomputer te bouwen, komt anderhalf jaar nadat Google bevestigde quantum supremacy behaald te hebben. Deze mijlpaal houdt in dat een kwantumcomputer een berekening heeft uitgevoerd die onmogelijk is met een klassieke computer. 

Volgens Google had de kwantumcomputer 200 seconden nodig voor de berekening, terwijl een klassieke computer er 10.000 jaren over gedaan zou hebben. Concurrenten die zelf ook bouwen aan een kwantumcomputer zijn sceptisch over het resultaat van Google. Zo beweert IBM dat de berekening op een traditionele computer ‘slechts’ tweeënhalve dag zou duren. 

Google heeft nog een lange weg te gaan

Ondanks dat Google anderhalf jaar geleden al de quantum supremacy-mijlpaal haalde, heeft het bedrijf nog een lange weg te gaan voordat zijn kwantumcomputers ook bruikbaar zijn. Huidige kwantumcomputers zijn gemaakt met minder dan 100 qubits. Google streeft er echter naar om een apparaat met 1.000.000 qubits te bouwen. 

Het project om een volledig functionerende kwantumcomputer te bouwen, bestaat uit meerdere fases. Zo moet Google eerst zorgen dat qubits minder fouten maken, alvorens verder te gaan met het bouwen van een computer met 1.000 qubits. 

Het is een hele uitdaging om in de komende jaren een kwantumcomputer te bouwen die ook echt bruikbaar is. Maar Google is positief over zijn kansen op succes. “We zitten op een buigpunt”, zegt Harmut Neven, de wetenschapper die verantwoordelijk is voor het Quantum AI-programma van Google. “We hebben de belangrijke componenten in handen. Dat geeft ons vertrouwen. We weten hoe we de roadmap moeten uitvoeren”, legt Neven uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home