Google: ‘Onze datacenters dubbel zo energie-efficiënt dan gemiddelde’

google datacenter

Googles datacenters zijn naar eigen zeggen twee keer zo energie-efficiënt als het gemiddelde enterprise-datacenter. De internetgigant pakte uit met die cijfers in de marge van een nieuwe onderzoekspaper rond het energieverbruik van de wereldwijde IT-infrastructuur.

Volgens de paper, die werd gepubliceerd in het academisch tijdschrift Science, is het energieverbruik van datacenters tussen 2010 en 2018 met slechts 6 procent toegenomen, terwijl de hoeveelheid compute die in deze faciliteiten plaatsvindt met 550 procent is gestegen.

Het proportionele elektriciteitsverbruik van de wereldwijde IT-infrastructuur is tussen 2010 en 2018 ongeveer gelijk gebleven op 1 procent van het totaal. De efficiëntiewinst is minstens voor een deel te danken aan de verschuiving van heel wat workloads van enterprise-datacenters naar de infrastructuur van hyperscalers zoals Google, AWS en Microsoft.

“Onderzoek heeft consequent aangetoond dat hyperscale (dat wil zeggen zeer grote) datacenters veel energie-efficiënter zijn dan kleinere, lokale servers. Dat betekent dat een persoon of bedrijf het energieverbruik van zijn computergebruik direct kan verlagen door eenvoudig over te schakelen naar cloudgebaseerde software”, schrijft Urs Hölzle, SVP Technical Infrastructure bij Google, in een blogpost.

Dubbel zo zuinig

Hölzle vervolgt zijn blogpost met te illustreren hoeveel energie-efficiënter de datacenters van Google precies zijn tegenover het gemiddelde. “Tegenwoordig is een datacenter van Google gemiddeld twee keer zo energiezuinig als een typisch enterprise-datacenter. Vergeleken met vijf jaar geleden leveren we nu ongeveer zeven keer zoveel rekenkracht met dezelfde hoeveelheid elektrische stroom.”

Googles gemiddelde energie-efficiëntie op jaarbasis voor al zijn datacenters wereldwijd, 22 in totaal, bereikte in 2019 naar eigen zeggen een nieuwe record, met een coëfficiënt van 1,10. Dit in vergelijking met het gemiddelde van 1,67.

Die vooruitgang is het resultaat van verschillende factoren, waaronder het AI-gebaseerde koelingsysteem dat volgens Hölzle energiewinsten tot 30 procent oplevert. Ook de zelf ontwikkelde Tensor Processing Units (TPU) voor AI-workloads leveren een bijdrage. Ze zouden maar liefst 80 keer energiezuiniger zijn dan vergelijkbare niet-geoptimaliseerde chips.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home