Google gebruikt onderzeese kabels om tsunami’s te detecteren

onderzeese glasvezelkabel

Google onderzoekt de mogelijkheden om zijn netwerk aan onderzeese kabels te gebruiken voor het realtime detecteren van aanvallen. Het doel hiervan is om een beter waarschuwingssysteem te leveren voor opkomende tsunami’s.

In een blogpost leggen Valey Kamalov en Mattia Cantono, global networking engineers bij Google, uit dat Google een uitgebreid systeem van onderzeese glasvezelkabels beheert. De kabels strekken zich duizenden kilometers uit over de zeebodem. 

De onderzeese kabels van Google vervoeren data met 204.190 kilomter per seconde. Hierdoor kunnen ze informatie de wereld over sturen met de snelheid van het licht. Daarnaast kunnen de kabels gebruikt worden om ‘mechanische verstoringen’ te monitoren op de bodem van de oceaan. Deze verstoringen kunnen duiden op een mogelijke aardbeving die plaatsvindt.

Monitoren van aardbevingen

Wanneer er een onderzeese aardbeving gebeurt, pikken de kabels van Google de vibraties van de bewegende bodem op. Om deze theorie verder te testen is Google in 2019 begonnen met het monitoren van de trillingen in enkele van zijn onderzeese kabels. Uit deze test bleek dat de oceaanbodem het grootste deel van de tijd opvallend stabiel is.

Op 28 januari detecteerde Google via zijn kabels een aardbeving met een kracht van 7,7 buiten de kust van Jamaica. De aardbeving vond 1.500 kilometer van de dichtstbijzijnde kabel plaats. Ingenieurs van Google zagen een piek in trillingen die 5 minuten na het ontstaan van de aardbeving plaatsvond. Deze tijd komt overeen met de tijd die de seismische golf nodig heeft om vanaf Jamaica naar de locatie van de kabel te reizen. De piek duurde ongeveer 10 minuten. 

Na deze eerste aardbeving bleef Google de kabels monitoren en detecteerde nog twee andere aardbevingen: in de Oost-Pacifische Rug en aan de kust van Chili. 

Systeem voor het voorspellen van tsunami’s

Google deelde zijn bevindingen met Zhongwen Zhan van het California Institute of Technology Seismological Laboratory. Zhan bedacht dat de data ook te gebruiken is om drukveranderingen in de oceaan te detecteren. Met deze gegevens is het vervolgens mogelijk om de waarschijnlijkheid van een opkomende tsunami als gevolg van een aardbeving te voorspellen.

Als een van de onderzeese kabels van Google zich dicht bij het epicentrum van een aardbeving bevindt, kan deze in theorie met de snelheid van het licht een waarschuwing uitsturen. De gebieden die op het pad van de tsunami liggen krijgen zo voldoende tijd om te evacueren. Nog een voordeel van het systeem van Google is dat de infrastructuur er al ligt. Google heeft al miljoenen kilometers aan glasvezelnetwerken die over de oceaanbodem lopen. 

Google heeft nog een lange weg te gaan voordat het een systeem creëert dat perfect werkt en waar mensen vol op kunnen vertrouwen, maar het idee heeft zeker potentieel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home