Wereldwijd tekort aan glasvezel belemmert digitale projecten

glasvezel fiber

De enorme vraag naar glasvezel wereldwijd duwt de prijs tot 70 procent hoger en heeft vooral impact op projecten in Europa, India en China.

Nadat glasvezelprijzen eerder in 2021 nog een dieptepunt bereikten van 3,70 dollar per kilometer, staat de teller vandaag op 6,30 dollar per kilometer volgens ArsTechnica met cijfers van Cru Group. De belangrijkste reden is de enorme piek in vraag naar internet- en datadiensten. Hyperscalers zoals Microsoft, Google en Amazon maar ook internetgiganten zoals Meta blijven continu investeren in datacenterlocaties en daarbij horende internationale glasvezelnetwerken.

Daar bovenop komt de groeiende vraag van overheden wereldwijd om vol in te zetten op glasvezelnetwerken voor sneller vast en mobiel internet. Ook de uitrol van 5G-netwerken vraagt om heel wat glasvezel.

Het wereldwijd tekort aan helium, een cruciale component om glasvezel te maken, zorgt ervoor dat de productielijn soms stilvalt. De kostprijs van helium ligt vandaag 135 procent hoger dan de afgelopen twee jaar.

Analisten bij Cru Group maken zich zorgen dat sommige landen mogelijk niet hun vooropgestelde infrastructuurdoelen halen, wat een rechtstreekse impact heeft op de globale connectiviteit.

lees ook

Eurofiber: Belgische glasvezelkampioen voor de hype

De totale kabelconsumptie steeg in de eerste jaarhelft met 8,1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral China is de grote slokop, goed voor 46 procent van het totale aanbod. Noord-Amerika is de snelst groeiende regio met een klim van 16 procent jaar op jaar.

Update 27/07 17u: Fiberklaar bevestigt aan de redactie dat ze de impact zien op de prijs van glasvezel in de huidige markt. Wat betreft schaarste heeft het bedrijf weinig problemen. Fiberklaar heeft supply chain zo georganiseerd dat ze met meerdere leveranciers op verschillende continenten zitten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.