Fujitsu imponeert met snelste supercomputer ter wereld, gebouwd met ARM

IBM’s Summit is niet langer de snelste supercomputer ter wereld. Die eer gaat naar de Japanse Fugaku, gebouwd door Fujitsu op basis van ARM-processors.

De nieuwe Top 500 van snelste computers ter wereld staat online en de lijst kent een nieuwe aanvoerder. De Amerikaanse Summit, gebouwd door IBM, wordt bruut van de troon gestoten door het Japanse Fugaku-systeem van het RIKEN-instituut. Dat is met 415,5 petaflops bijna drie keer sneller dan Summit, dat met 148,8 petaflops de tweede plaats behoudt. Het systeem piekt zelfs op meer dan een halve exaflops. Fugaku is krachtiger dan de rest van de top vijf samengeteld.

Eigen chips

Het Japanse systeem werd gebouwd door Fujitsu op basis van 2,2 GHz 48-core A64FX ARM-processors. In totaal telt de HPC-installatie 7.299.072 rekenkernen, verbonden via de Tofu-interconnect. Fujitsu ontwikkelde de A64FX zelf in samenwerking met Arm. De cpu heeft 32 GB HBM2-geheugen ter beschikking, goed voor 4,8 petabyte aan geheugen in de supercomputer.

Het valt op dat Fugaku geen extra accelerators gebruikt om de hoge rekenkracht te bekomen. Dat komt omdat de A64FX Scalable Vector Engines aan boord heeft. Die technologie werkten Arm en Fujitsu samen uit.

Nieuw momentum

Arm zelf maakt van het momentum gebruik om aan te stippen dat de ARM-architectuur meer kan dan je smartphone aandrijven. De timing daarvoor is uitstekend. Apple kondigde op WWDC aan dat het zijn Macs binnenkort van ARM-chips gaat voorzien en AWS boekt flink wat succes met zijn eigen ARM Neoverse-gebaseerde Graviton 2-processor voor cloud-instances.

Arm is niet de enige die feest viert. Ook AMD is blij met de nieuwe lijst. In de top 50 zitten immers vier systemen gebaseerd op AMD’s Epyc-processors. Het hoogst scorende systeem staat zelfs op de zevende plaats. Die overwinning is weliswaar gedeeld met Nvidia. Het systeem in kwestie, Selene, is immers opgebouwd uit Nvidia DGX A100-nodes die hun rekenkracht vooral van de Ampére A100-accelerator halen, maar aangedreven worden door AMD Epyc-chips. Nvidia moest voor de DGX A100 wel aankloppen bij concurrent AMD, aangezien Intel geen gelijkwaardige chips met PCIe 4-capaciteit aanbiedt.

Influencers

De nieuwe Top 500 toont aan hoezeer de HPC-wereld in beweging is. Vooral de opkomst van ARM is voor deze editie van belang. In een eerder gesprek met AMD hoorden we nog dat het belangrijk is om chips binnen te krijgen bij HPC-systemen van labo’s en onderzoekscentra. Die werken als een soort ‘influencers’ naar de bredere datacenterwereld toe. Wat goed genoeg is voor de HPC-noden van een high end computerlaboratorium, zal immers ook wel volstaan voor een bedrijf dat wat rekenkracht uit de publieke cloud wil huren. AMD zelf zet sterk in op die aanpak, maar wordt daarin nu afgetroefd door Fujitsu en zijn ARM-supercomputer.

Lees ook: GPU’s in het datacenter: achter de schermen van de revolutie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home