Franse supercomputer scoort primeur met integratie optische accelerator

De Franse Jean Zay-supercomputer krijgt optische accelerators. De chips werken met licht en moeten sneller zijn dan traditionele GPU’s.

Traditionele chips werken met elektriciteit, maar alternatieven gebaseerd op licht winnen aan populariteit. Een optische chip heeft enkele voordelen. Zo is de latency lager en ontstaat er geen hitte door de resistentie van de interne componenten. De Jean Zay-supercomputer gaat nu gebruik maken van een zogenaamde optical processing unit of OPU. Het is de eerste keer dat een optische accelerator geïntegreerd wordt in een HPC-Systeem.

Jean Zay is een Frans systeem dat momenteel op plaats 105 prijkt in de HPC Top500 van ’s werelds snelste supercomputers. De OPU in kwestie is een accelerator gebouwd door LightOn. Het ding neemt niet de vorm aan van een component dat je bijvoorbeeld in een PCIe-sleuf klikt, maar zit in een 2U-serverbehuizing.

Extra snelheidsboost

LightOn zelf claimt dat prestaties met de hulp van zijn toestel acht tot 40 keer stijgen vergeleken met een systeem dat enkel beroep doet op een klassieke GPU. De optische coprocessor is geschikt voor erg gerichte berekeningen en zou 1,5 PetaOPS per seconde kunnen uitvoeren met een TDP van slechts 30 watt.

De OPU wordt ingezet om bepaalde algoritmes op grote schaal te versnellen en werkt samen met CPU’s en Nvidia A100 GPU’s. De komende maanden zullen gebruikers op aanvraag toegang krijgen tot de capaciteiten van OPU. De integratie gebeurt in een node van Jean Zay en dient voor een stuk om het nut van de OPU in de praktijk te testen.

Het is de eerste keer dat een optisch processorsysteem zijn opwachting maakt in een supercomputer, maar niet de eerste keer dat een OPU in het wild wordt gebruikt. Vier jaar geleden vonden OPU’s van LightOn al hun weg naar datacenters.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home