Europese SiPearl samen met AMD exascale-systemen aanbieden

SiPearl Rhea

SiPearl gaat samen met AMD HPC-systemen aanbieden voor exascale-projecten. De processors blijven van Europese makelij, de accelerators niet.

SiPearl en AMD gaan samenwerken op Europa van exascale-supercomputers te voorzien. SiPearl is een Frans bedrijf dat een belangrijke rol speelt in het European Processor Initiative (EPI). De EU wil minder afhankelijk worden van buitenlandse bedrijven als het op microchips aankomt, en hoopt daarom op de ontluiking van een interne processormarkt met eigen designs. In dat kader krijgt SiPearl financiering waarmee het een eigen efficiënte chip bouwt voor gebruik in HPC-omgevingen.

Die chip komt dan weer van pas voor een tweede Europees initiatief: EuroHPC. Dat is nauw verwant met EPI en moet ervoor zorgen dat ook Europa binnenkort supercomputers van de eerste klas heeft staan die zich kunnen meten met de krachtigste buitenlandse systemen. Exascale-projecten met een enorme rekenkracht maken daar onderdeel van uit.

Samenwerking

Dat schetst meteen het kader van de samenwerking tussen AMD en SiPeal. Een efficiënte processor is niet voldoende voor een volwaardige supercomputer, dus wil SiPearl zijn eigen Rhea-chip combineren met AMD Instinct-accelerators. De twee partijen zullen samen de nodige software, backends en bibliotheken converteren en optimaliseren voor de Rhea-Instinct-tandem. Dat werk loopt samen met initiatieven bij Europese onderzoeksinstellingen. Zij zullen hun code optimaliseren om op systemen met SiPeal- en AMD-chips te draaien

AMD is niet de enige of de eerste partij die in zee gaat met SiPeal. Eerder kondigde de Europese processorbouwer al een samenwerking aan met Nvidia met precies hetzelfde doel. Ook HPE is al een partner. Dat bedrijf staat sinds de overname van Cray goed gepositioneerd om totale HPC-installaties te ontwerpen en uit te bouwen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home