Europese internetinfrastructuur kan coronapiek vlot bolwerken

De internetinfrastructuur van de Europese lidstaten wordt zwaarder belast sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie, maar netwerken over de hele unie gaan daar vooralsnog zonder noemenswaardige problemen mee om.

Doemdenkers voorspelden capaciteitsproblemen bij de Europese telecomnetwerken ten gevolge van de quarantainemaatregelen in het kader van de corona-pandemie, maar dergelijke scenario’s blijven uit. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese regulator BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications).

In anticipatie van mogelijke problemen stelde BEREC in samenspraak met nationale regulators een monitoringmechanisme op, om zo indien nodig snel het hoofd te bieden aan eventuele capaciteitsproblemen. Dat systeem ging op 19 maart van start in opdracht van de Europese Commissie, en bekijkt de actuele stand van zake iedere twee weken.

Geen problemen

De eerste bevindingen van BEREC, gebaseerd op data verzameld op 24 maart, toont aan dat er inderdaad een flinke toename van internetverkeer waar te nemen is, zowel op bekabelde als op mobiele netwerken en dat over de hele EU. Toch zorgde dat niet voor problemen. “Er vonden geen opstoppingen plaats en volgens de beschikbare informatie konden operatoren goed omgaan met het extra verkeer”, klinkt het in een perscommuniqué. Hier en daar waren er enkele lokale tijdelijke problemen met de internettoegang, maar niet meer dan gewoonlijk.

De Europese reguleringsinstantie blijft de situatie verder op de voet volgen zolang de situatie daarom vraagt. Het lijkt er in ieder geval op dat de huidige infrastructuur in België en de rest van de EU perfect in staat is om het toenemend gebruik te verwerken. Telewerk zorgt voor meer gebruik van toepassingen met een relatief lage bandbreedte zoals Microsoft Teams voor chat, maar ook videobellen- en vergaderen wint immens aan populariteit. Nu we met z’n allen in ons kot blijven, gaat er verder een groot deel van de capaciteit naar streamingdiensten zoals Netflix. Hoewel het netwerk adequaat lijkt, sleutelen providers toch naarstig aan een verbetering. Zo kondigde Proximus pas nog een versnelde uitrol van zijn fiber-aanbod aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home