Europese datacenters bezorgd om dure, betrouwbare elektriciteit

datacenter

Stijgende energieprijzen én een steeds hoger energieverbruik vormen een uitdaging om faciliteiten online te houden.

In een onderzoek (PDF) van Aggreko, een leverancier in stroomvoorziening en klimaatbeheersing, blijkt dat heel wat datacenteroperatoren met de handen in het haar zitten. In het rapport dat 700 datacenterprofessionals interviewde, blijkt dat de combinatie van stijgende energieprijzen, een uitdagende logistieke keten en het hogere energieverbruik van de nieuwe toestellen het moeilijk maakt om alles online te houden.

Operatoren in Duitsland, Ierland en Nederland maken zich zorgen of hun datacenters de energievraag aankunnen de komende vijf jaar. Opvallend is dat Frankrijk zich daar weinig zorgen om maakt. Het VK ook niet, maar ziet met lede ogen toe dat de hoge energieprijzen het moeilijk maken om te overleven.

Om daarop een antwoord te vinden, kijken heel wat datacenters in Europa naar oplossingen om de efficiëntie van hun faciliteiten te verbeteren. Tegelijk koppelen ze daar ook strategieën aan rond sociaal bestuur en omgeving.

Noorwegen en Zweden zijn de enige landen die zich weinig zorgen maken volgens het onderzoek. Beide landen hebben betere toegang tot hernieuwbare energie. De Noorse datacenteroperatoren zeggen zelfs specifiek dat ze de koele omgevingslucht gebruiken om de apparatuur efficiënter fris te houden. Zo daalt het verbruik en verlaagt de uitstoot van broeikasgassen.

Eerder dit jaar polsten we bij Belgische datacenteroperatoren hoe zij omgaan met personeelstekorten. Het resultaat van dat onderzoek kan je hier lezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home