EU bereikt akkoord over nieuw netwerk van internetsatellieten

De Raad en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over het Secure Connectivity-programma. De EU moet via dit programma in 2027 een nieuw netwerk van internetsatellieten, genaamd IRIS2, operationeel hebben.

Er is een voorlopig akkoord bereikt binnen de EU over een nieuw satellietsysteem voor beveiligde communicatie. Het programma start volgend jaar en loopt tot 2027, waarna een nieuw netwerk van internetsatellieten in gebruik moet zijn. Het netwerk krijgt de naam IRIS2, een afkorting voor ‘Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite’.

Het netwerk is in eerste instantie bedoeld voor overheden en defensie. “Cyberaanvallen en natuurrampen kunnen de terrestrische communicatie­netwerken platleggen. Deze constellatie zorgt voor beter verbonden kritieke infrastructuur en zeer snelle, veerkrachtige en onafhankelijke satelliet­communicatie­diensten”, duidt de persmededeling het belang van een internetsatellieten.

Private sector

De private sector kan net zo zeer van het netwerk gebruikmaken. De EU denkt dat in eerste plaats aan het verschaffen van breedbandinternet in Afrika en het noordpoolgebied, plekken waar internettoegang schaars is.

Het satellietnetwerk komt niet geheel gratis beschikbaar voor de private sector. De EU vereist een bijdrage van 3,6 miljard euro, volgens persagentschap Reuters. Het project kost dan nog 2,4 miljard euro.

Europa kan rekenen op enkele grote private partners. Zo zal het Franse Eutelsat Communications, dat onlangs samensmolt met OneWeb, deel uitmaken van de groep. Ook Arianespace en Thales Alenia Space worden genoemd bij de mogelijke Europese partners.

lees ook

OneWeb en Eutelsat smelten samen tot concurrent voor Starlink van SpaceX

De EU heeft twee andere projecten waarvoor het al satellieten in een baan rond de aarde bracht. Het gaat om Galileo, dat gebruikt wordt voor satellietnavigatie, en Copernicus voor aardobservatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home