Eerste golf supersnelle Wifi 6E-toestellen komt eraan

wifi 7

De Wi-Fi Alliance start het certificatieproces voor de eerste golf aan wifi 6E-toestellen. Wifi 6E is een upgrade voor het Wifi 6-protocol die een volledig nieuwe frequentieband ondersteunt. Daarmee gaan hogere snelheden gepaard.

2021 wordt het jaar van Wifi 6E. De eerste toestellen die de nieuwe standaard ondersteunen, worden momenteel gecertifieerd. Dat betekent dat ze in de loop van dit jaar op de markt komen, al vermoeden we dat Wifi 6E nog niet meteen alomtegenwoordig wordt. IDC verwacht dat 20 procent van de nieuwe Wifi 6-producten dit jaar ook Wifi 6E ondersteunt.

Wat is Wifi 6E

Ter opfrissing: Wifi 6E is een uitbreiding van het Wifi 6-protocol. Wifi 6 werkt over de intussen vertrouwde 2,4 GHz en 5 GHz-banden. Met Wifi 6E komt daar ondersteuning voor de 6 GHz-band bij. Die brede frequentieband zorgt ervoor dat het aantal beschikbare draadloze kanalen verviervoudigd. Was Wifi 6 een expresweg met twee rijstroken, dan is Wifi 6E een autosnelweg met acht baanvakken.

lees ook

Wifi 6 en Wifi 6E: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

De toevoeging van de 6 GHz-band maakt hogere doorvoersnelheden mogelijk maar zorgt er ook voor dat omgevingen met veel draadloze toestellen minder snel verzadigd raken. In de communicatie met de router gebruikt een toestel immers niet de hele frequentieband, maar slechts een stukje. Bij Wifi 6E gaat het om maximaal 120 MHz van het spectrum. Dat stukje bandbreedte is een kanaal.

kanalen

Het bijkomende spectrum maakt extra kanalen beschikbaar. Dat impliceert dat twee toestellen minder snel over exact dezelfde golflengtes proberen te communiceren en elkaar zo storen. Jij en je buurman kunnen netjes van het 6 GHz-spectrum genieten op andere kanalen die niet overlappen. Die bijkomende ruimte is extra interessant in drukbevolkte plekken zoals appartementsgebouwen, waar tal van routers en toestellen wel met elkaar strijden in het 2,4 GHz-spectrum.

6 GHz is dankzij de hoge frequente ook sneller, al deelt de frequentieband dezelfde nadelen als 5 GHz: de hogere frequentie wordt sneller geabsorbeerd en heeft dus een kleiner bereik.

Regelgeving en spectrum

De grootste beperking voor de uitrol van Wifi 6E was juridisch van aard. De gebruikte technologie is dezelfde als die op de 2,4 GHz en 5 GHz-banden maar 6 GHz is nog nooit eerder voor Wifi gebruikt. Om dat radiospectrum vrij te geven, was er een wettelijk kader nodig. Europa heeft het gebruik van de 6 GHz-band vorig jaar deels goedgekeurd. In de EU mogen Wifi 6E-toestellen 500 MHz binnen de 6 GHz-band benutten, van 5925 tot 6425 MHz. De VS springen lakser om met de goedkeuring en geven 1.200 MHz aan spectrum vrij.

De beperking bij ons heeft geen impact op de functionaliteit van Wifi 6E tussen toestel en router. De enige mogelijke flessenhals is de beschikbaarheid van vrije kanalen. Die zullen iets sneller verzadigd raken door de toestellen van je buren.

In de praktijk belooft Wifi 6E een flinke boost te geven aan de draadloze beleving in open ruimtes, waar de router niet te ver weg staat. Denk aan thuissituaties of open kantoren. Voor je ervan kan genieten, zal je wel het één en ander moeten upgraden. Zowel de router als je toestel moeten Wifi 6E immers ondersteunen. De standaard is zoals steeds achterwaarts compatibel. Je kan dus perfect oudere toestellen met een nieuwe router gebruiken, al is de 6 GHz-band in dat geval natuurlijk niet beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home