Dell en VMware kloppen Nutanix in hyperconverged-markt

Nutanix verliest zoals verwacht flink wat marktaandeel in de verkoop van hyperconverged-hardware. Aan de softwarekant, waar het bedrijf vandaag de focus legt, slaagt de groei tegen en blijft VMware kampioen.

Dell is ‘s werelds grootste verkoper van hyperconverged-infrastructuur (HCI). Dat blijkt uit de marktaandeelcijfers gepubliceerd door IDC voor Q3 van dit jaar. Dell kan een enorme groei optekenen. Het weggekaapte marktpercentage bedraagt 35,1 procent tegenover 29,3 procent in Q3 vorig jaar. In absolute cijfers ziet IDC een omzetstijging van 281 miljoen dollar tot 704 miljoen dollar. Die cijfers illustreren in één klap hoe de HCI-markt blijft groeien als een kool. Volgens de analisten steeg de totale waarde ervan met 18,7 procent.

HCI-specialist Nutanix ziet zowel aandeel als omzet dalen. Procentueel zakt het bedrijf weg van 16,6 procent naar 13 procent en ook in absolute cijfers gaat het naar omlaag. De omzet bedroeg nog 262 miljoen dollar komende van 281 miljoen dollar.

Zes keer groter

In een reactie laat Dell optekenen dat het hongert naar een nog groter deel van de markt. Michael Dell wil dat zijn bedrijf tot zes keer groter wordt dan nummer twee Nutanix. Dat vinden we zelf een van de pot gerukte claim: Nutanix is de facto uit de hardwaremarkt gestapt en verkoopt enkel nog HCI-apparaten aan klanten die daar specifiek om vragen. Verder ligt de focus van het bedrijf helemaal op software en kijkt het voor de fysieke toestellen naar partners. Dell laat met andere woorden weten dat het groter wil zijn dan een bedrijf dat de markt probeert te verlaten. Vermoedelijk klonk de claim ambitieuzer in Dells hoofd.

IDC publiceert ook cijfers over HCI vanuit een softwareperspectief. Het kijkt daarbij naar het aandeel en de omzet van de spelers die HCI-software voor toestellen voorzien via bijvoorbeeld OEM’s of andere partners. Hier ligt de grootste ambitie van Nutanix, dat desalniettemin VMware opnieuw moet laten voorgaan. De softwarespecialist ziet zijn aandeel als onderdeel van Dell stijgen naar 38 procent komende van 34,8 procent. De totale omzet bedraagt ongeveer 766 miljoen dollar.

Daling

Nutanix klokt af op 549,2 miljoen dollar. Het verschil tussen nummer één en twee is duidelijk veel kleiner wanneer software de focus krijgt, maar dat betekent niet dat Nutanix goed bezig is. In Q3 van vorig jaar haalde het bedrijf nog 572,3 miljoen binnen en stond het op het vlak van marktaandeel op bijna gelijke voet met VMware met 33,7 procent.

Nutanix is volop bezig aan een transformatie waarbij het van een traditioneel verkoopmodel waar ook hardware mee gemoeid was naar een abonnementsmodel wil gaan. Dat heeft logischerwijs een impact op de cijfers: inkomsten die vroeger in één keer binnenkwamen als onderdeel van een driejarencontract, worden nu gespreid. Toch lijken vooral Dell en VMware momenteel te kapitaliseren op de koerswijziging van de het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home