Dell brengt vereenvoudigd Apex-aanbod naar België

Dell

Dell stroomlijnt zijn Apex-aanbod en voorziet een concrete lokale lanceerdatum. De dienst combineert de eenvoud van de publieke cloud met een on-premises-oplossing.

Op zijn digitale Dell Technologies World-evenement herlanceert Dell Apex. Apex is een as-a-Service-model waarbij klanten op verschillende manieren infrastructuur kunnen consumeren naar analogie met de public cloud, maar dan in een private of on-premises-omgeving. Dell lanceerde Apex vorig jaar als concept, maar nu neemt de dienst ook een duidelijke vorm aan. Daarbij hoort een lanceringsdatum voor ons land.

Opslag

Eerst en vooral introduceert Dell Technologies Apex Data Storage Services. “Daarmee krijgen klanten de mogelijkheid om aan Dell te vragen om hun opslag te beheren”, zegt Arnaud Bacros, General Manager België en Luxemburg bij Dell Technologies. Klanten kopen zo geen fysieke opslagservers meer, maar consumeren opslag via een servicemodel op hardware van Dell. Die servers staan in private datacenters. Zo krijgen organisaties de ervaring van de publieke cloud, maar blijven ze in een veilige lokale omgeving met hun data.

“De facuratie gebeurt op basis van het aantal gebruikte terabytes”, verduidelijkt Bacros nog. Dell heeft alvast grote ambities. Bacros: “Onze prijsstrategie zal super agressief zijn vergeleken met de public cloud.”

Privé-cloud

Vervolgens introduceert Dell Apex Cloud Services. Dat aanbod volgt hetzelfde principe als Apex Data Storage Services, maar is veel breder. “In deze oplossing bieden we een totaalpakket voor de klant”, legt Bacros uit. “We bieden instances met compute, netwerk en virtualisatiemogelijkheden, die klanten zowel privaat als in een hybride model kunnen afnemen met een stukje publieke cloud.” Net als in de publieke cloud zal Dell vooraf gedefinieerde instances aanbieden met een focus op bijvoorbeeld compute of geheugen.

De hardware van Apex Cloud Services zal in de regel in een gecoloqueerd datacenter draaien. Dell sloot daarvoor een samenwerking af met Equinix. Voor de klant ligt de ervaring heel dicht bij die van de publieke cloud. Via de Apex-console kan je immers je instances over je hele hybride infrastructuur beheren. Het beheer van de hardware zit helemaal bij Dell en facturatie gebeurt opnieuw via een consumptiegebaseerd Opex-model. “We kunnen klanten wel een prijs voor de komende 12 tot 36 maanden geven, zodat de rekening voorspelbaar blijft”, voegt Bacros toe.

Wie wil starten met Apes Cloud Services moet ongeveer twee weken geduld hebben voor de hardware op z’n plek staat. Bestaande klanten kunnen de voorziene infrastructuur binnen de vijf dagen opschalen. Het hele beheer zit in dit model bij Dell Technologies.

Maatwerk

Vervolgens stopt Dell Technologies Custom Solutions onder Apex. “Die dienst is eigenlijk een verderzetting van Flex-on-Demand”, verduidelijkt Bacros. Net als bij de andere Apex-oplossingen betaalt een klant hier via een opex-model, maar de dienst zelf is niet gestandaardiseerd. Via Custom Solutions kunnen klanten traditionele Dell-infrastructuur gebruiken via een servicemodel en hoeven ze geen grote Capex-investering te maken. Daarin verschilt Custom Solutions van Apex Cloud Services, waarbij het om gestandaardiseerde instances gaat.

Een ander belangrijk verschil is de plaatsing. Onder de Custom Solutions-vlag plaatst Dell hardware bij de klant zelf. “Vaak willen de klanten hun oplossingen zelf beheren” ziet Bacros. De oplossing biedt opnieuw de nodige flexibiliteit. Zo kunnen organisaties bijvoorbeeld een opslagserver kiezen met 200 TB aan capaciteit en die gaandeweg laten aanzwellen naarmate er meer opslag nodig is.

Beschikbaarheid

Flex-on-Demand was al beschikbaar in België en Apex Custom Solutions is dat dus ook. Apex Data Storage Services en Apex Cloud Services komen in de tweede helft van dit jaar naar ons. De prijsstrategie is al naargelang de oplossing maatwerk, al kan Dell wel een richtlijn geven. Instappen op Apex Cloud Solutions kan al vanaf 47 dollar per maand per instance.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home