Datacenters ontpoppen zich tot grootste verbruiker NAND-flash

Samsung 8TB NVMe NF1 SSD

De komende jaren worden SSD’s het populairste opslagmedium over de ganse lijn. Datacenters zullen verantwoordelijk zijn voor de grootste consumptie van NAND-flash.

Gekeken per categorie van opslagmedium worden SSD’s tegen 2026 het populairst. Dat voorspelt Gartner. Het zet SSD’s daarbij tegenover notebook-HDD’s, desktopschrijven, enterprise-drives en externe harde schijven. Nemen we alle HDD’s samen, dan blijft dat stukje van de opslagmarkt wel nog groter. Het analistenbureau verwacht dat de totale opslagmarkt zal groeien tot 3.200 verscheepte exabytes. 1.400 exabytes zullen SSD’s zijn.

De grootste afnemer van NAND-flash-geheugen wordt binnenkort al de enterprise-datacentermarkt. Al tegen 2023 of 2024 zal de vraag naar NAND-flash voor professionele SSD’s alle andere gebruiken overtreffen. Vandaag zijn smartphones nog de grootste verbruiker van NAND-flash-opslag. Dat weet digitimes.

HDD’s blijven belangrijk

De combinatie van die evoluties toont aan hoe flash de infrastructuurmarkt binnendringt. SSD’s worden essentiële onderdelen van prestatiegerichte servers, wat de vraag enorm doet toenemen.

Langs de andere kant is het heel duidelijk dat de HDD nog niet dood is. De hoeveelheid gevraagde opslag blijft immers enorm stijgen en niet alle bits en bytes moeten op performante drives staan. Vorig jaar zat het verscheepte volume voor HDD’s en SSD’s in totaal nog op ongeveer 1.600 exabytes. Tegen 2026 zal dat volume volgens Gartner dus meer dan verdubbelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home