Cyberaanval op Belnet werd vanuit 29 landen gelanceerd

botnet

Naast Belnet werden ook de netwerken van Proximus en Telenet geviseerd. Omdat hun netwerken groter en meer verspreid zitten, was de impact beperkt.

‘Momenteel zitten we al aan meer dan 100 terabyte aan data die gestuurd is om die aanval te plegen’, zegt Secutec-CEO Baudewijns aan Belga. ‘Daardoor raakt het netwerk van Belnet, maar ook dat van Proximus of Telenet, verzadigd. Belnet is compacter en een aanval heeft daar meer impact.’

Na een klacht van de Computer Crime Unit heeft het federaal parket een onderzoek geopend. In totaal gaat het om 29 landen waaruit de aanval werd gelanceerd. Die moeten volgens Baudewijns allemaal worden gecontacteerd om de IP-adressen op te vragen. Het is niet zeker of deze gegevens en een verder onderzoek genoeg bewijs oplevert voor een rechtszaak.

De netwerken van Proximus, Telenet en Belnet werden onder andere aangevallen vanuit de VS, Mozambique, Bahrein, Zuid-Afrika, Rusland en China. Baudewijns benadrukt hiermee opnieuw dat het geen kleine hack was en dat er een goed georganiseerde ploeg achter zit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home