Coronacrisis zorgt voor snellere digitalisering van overheidsinstellingen

digital transformation

Overheidsinstellingen grijpen de pandemie aan om hun transformatie te versnellen en hun IT-infrastructuur te innoveren. Dat blijkt uit een enquête onder ruim vijfhonderd IT-verantwoordelijken van Europese publieke instellingen. Het onderzoek richtte zich op pijnpunten en prioriteiten in overheidsdigitalisering tijdens de pandemie en keek ook naar geplande veranderingen. 

Een jaar geleden gaf iets meer dan de helft van de Europese ICT-overheidsmanagers aan van plan te zijn de ICT-infrastructuur binnen twee jaar te herzien. Door de pandemie geeft 83% aan dat de nood een stuk dringender is. Slechts 8% gaf aan dat ze goed voorbereid waren op de uitdagingen die COVID-19 met zich meebracht. 

Voor de komende twee jaar hebben Europese overheidsmanagers meerdere investeringen op de planning staat. Zo wil 73% investeren in beveiliging en risicobeheer, 60% in technologie voor afstandswerk en 63% in clouddiensten. De afgelopen zes maanden is al ruim een derde (36%) van de geplande digitale transformatieprojecten vervroegd. 

Legacy technologie en beveiliging staan digitale transformatie in de weg

Met name rond legacy technologie en beveiliging zijn er volgens IT-managers nog een aantal struikelblokken voor hun digitale transformatie. Bijna twee derde (62%) geeft aan dat digitale transformatie moeilijk is door hun oude infrastructuur. Bij 87% van de respondenten zorgt de legacy hardware voor operationele kosten, een lagere efficiëntie (80%) en minder operationele flexibiliteit (82%). 

Meer dan de helft (59%) van de respondenten geeft toe dat hun investeringen in infrastructuurbeveiliging niet volstaan voor een sluitende IT-security. Sinds het begin van de pandemie zag 40% van de Europese overheidsinstellingen een toename in kwaadaardige dreigingen. 

Blijvende veranderingen

De ondervraagde IT-managers zijn het erover eens dat het coronavirus een blijvende impact heeft op de centrale overheid. In deze tijden van crisis zal de overheid nog meer kijken naar prijs-kwaliteitverhouding van technologieën, verwacht 85% van de ondervraagden. Daarnaast verwacht 82% veranderingen in gebouwbeheer, nu thuiswerken de norm is geworden. 

Europese IT-managers zijn het erover eens dat ze flexibeler moeten omgaan met technologie en prioriteiten moeten stellen aan hun investeringen. Meer dan ooit moeten we technologie creatie gaan gebruiken, zodat we meer kunnen doen met minder, vindt 71% van de ondervraagden. Ruim driekwart (66%) zegt dat agile methodologieën en design thinking nu belangrijker zijn dan vóór de pandemie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home