Cloudgroei duwt verkoop van datacenterhardware flink omhoog

Forse groei bij public cloud-giganten waaronder AWS, Microsoft en Google maakt dat hardwarefabrikanten zoals Dell, Microsoft en Inspur mee genieten van de opwaartse trend.

Volgens een rapport van Synergy Research Group was de public cloud in 2021 verantwoordelijk voor 87 miljard dollar omzet wat betreft cloud en niet-cloud hardware en software. Hiermee is het goed voor 47 procent van de markt. In totaal gaat het om 185 miljard dollar in 2021, 10 procent meer dan het jaar ervoor.

AWS, Microsoft, Google en consoorten investeerden zwaar in servers en ander materiaal om de groeiende vraag te counteren. Die groei maskeert de beperkte daling binnen de enterprise datacenter-infrastructuur. Daar steeg de omzet van 98 miljard dollar in 2021 maar drie procent vergeleken met 2020.

Synergy verwacht dat de huidige trend nog zeker tot 2026 blijft aanhouden. Cloudproviders blijven de aankoop van datacenterinfrastructuur positief stimuleren met double digits groeicijfers. Binnen de enterprise-markt verwacht het onderzoeksbureau dat de omzet gelijk blijft.

Datacenter marktanalyse

Wat betreft servervolume verschepen fabrikanten vandaag veel meer servers naar public cloud-aanbieders dan bedrijven, maar dat zie je niet terug in de cijfers omdat de hardware veel scherper geprijsd wordt aangeboden bij hyperscalers. Dell, Microsoft en Inspur wrijven zich in de handen als de belangrijkste aanbieders binnen de public cloud als gedeelde marktleiders.

Binnen de enterprisemarkt delen Microsoft en Dell de eerste plaats, gevolgd door HPE, Cisco, VMware en IBM.

lees ook

Data lake en data warehouse: hoe organiseer je de dataopslag van je bedrijf?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home