Cloudflare, Google Chrome en Mozilla ondersteunen HTTP /3

Google Chrome (Chrome Canary), Mozilla Firefox (Firefox Nightly) en Cloudflare hebben ondersteuning toegevoegd voor de volgende iteratie van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) genaamd HTTP / 3. 

Google Chrome bracht eerder deze maand al ondersteuning voor HTTP / 3  uit voor de experimentele browserversie van Chrome Canary. Gebruikers dienen hiervoor wel eerst een zogeheten Chrome command-line flag in te schakelen. Mozilla laat weten nog dit jaar het nieuwe protocol te ondersteunen in een nieuwe versie van Firefox Nightly, aldus Techradar.

Zelf testen

Google’s Chrome Canary en Mozilla’s Firefox Nightly zijn in eerste instantie niet bedoeld voor de gemiddelde gebruiker. Ervaren gebruikers die nieuwsgierig zijn naar HTTP / 3 kunnen beide experimentele releases nu wel zelf testen.

Gebruikers van Cloudflare kunnen vanaf nu HTTP / 3-ondersteuning voor hun domeinen inschakelen, door het aanzetten van een optie in hun dashboards. De verbinding wordt automatisch geüpgraded naar het nieuwe protocol, wanneer gebruikers een door Cloudflare gehoste website bezoeken die voorzien is van een HTTP / 3-compatibele client. Het content delivery network (CDN) van Cloudfare wordt gebruikt om ongeveer 10 procent van alle internetsites op te leveren.

QUIC-protocol

Met een HTTP-protocol kan de inhoud van servers naar clients worden verplaatst. HTTP / 3 is de volgende, belangrijke versie van het HTTP-protocol. Er is een aanzienlijk verschil met eerdere versies, omdat HTTP / 3  het Quick UDP Internet Connections (QUIC)-protocol gebruikt in plaats van TCP. Bovendien bevat het geheel nieuwe protocol ook ingebouwde TLS-ondersteuning voor codering.

Google ingenieurs ontwikkelde het QUIC-protocol door de betrouwbaarheid van TCP met de snelheid van UDP te combineren. HTTP / 3 neemt de beste functies van TCP en UDP om zo een nog sneller Layer 4 transport-protocol te bouwen.

Standaardisering

De Internet Engineering Task Force (IETF), de organisatie die netwerkprotocollen ontwerpt en beheert, werkt aan een gestandaardiseerde versie van QUIC. Daarnaast ontwerpt het ook een versie van HTTP gebaseerd op het protocol. Die werd oorspronkelijk HTTP-over-QUIC gedoopt, maar heet nu dus HTTP / 3.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home